• 瀏覽: 5,606
  • 回覆: 1
  • 追帖: 1
  • 分享: 2
元朗港頭村和庭揾MDC起樓只着重外觀,忽略維修,耐用,實際。金肉其外。二樓,三樓不滿全棟電錶,水錶在地下嗰層(閘內),說要維修,跳掣唔方便。發展商將地下D冷氣機頭又鑽晒上中層外牆,間接方便地下僭建圍封賣好價錢。其中全圍封自家花園大門深鎖G/F單位業主自食其果,每次通渠清糞自己全屋臭氣熏天,入埋睡房🤣。要知和庭化糞池造價平:落後用滲漏式!如果樓上住戶人數多,又喜招呼不同朋友拜訪,用水量令糞池不能負荷,令地下去水渠倒灌繁生,樓上同胞冇影響自己就話之你死,繼續洗呀冼,倒呀倒。「你咪叫化糞囉,又唔係唔畀…… 」以為畀錢大L晒,唔理地下乜都受晒(試下你間屋地下不定期隨時會湧屎水上嚟,你癲唔癲)。所以大家買村屋唔好只睇外表,和庭起樓質素同大陸二,三線鄉村冇分別,引致住戶更多不滿分爭,禍不單行。


引用:
原帖由 元朗國民. 於 2023-1-9 11:16 發表
元朗港頭村和庭揾MDC起樓只着重外觀,忽略維修,耐用,實際。金肉其外。二樓,三樓不滿全棟電錶,水錶在地下嗰層(閘內),說要維修,跳掣唔方便。發展商將地下D冷氣機頭又鑽晒上中層外牆,間接方便地下僭建圍封賣好價錢。其中全圍封自家花園大門深鎖G/F單位業主自食其果,每次通渠清糞自己全屋臭氣熏天,入埋睡房🤣。要知和庭化糞池造價平:落後用滲漏式!如果樓上住戶人數多,又喜招呼不同朋友拜訪,用水量令糞池不能負荷 ...
和庭D衰嘢在元朗國出晒名。其實住村屋,樓上樓下就好似一家人咁,如果不是守望相助,互相幫助配合的話,註定住唔長(睇邊戶頂唔順,搬!)。聽樓主你咁講如果三層好好傾下,好多問題會解決。睇下你嗰棟有冇唔成熟,鍾意同人玩情緒,搞對抗,唱反調的師拉八婆。因為有好多女士處理問題好喜歡加埋個人情感在內,對件事冇幫助,更會弄巧反拙。



[按此隱藏 Google 建議的相符內容]