• 瀏覽: 11,861
  • 回覆: 55
  • 追帖: 1
+3

D 呎數究竟去左邊?
主人房又細,得2.8x 2.6 米

睇下細佢200呎既VC
個聽去到3.9米闊
主人房3.4米仲有衣帽間
其餘3間房兩邊相若
LP10 多個廁所仔多200呎但全部縮水?

咁搞笑?king size 雙人床加埋櫃,冇位行

2米乘2米king size

如將廚房面積補在外垟成長方形,算不到1200呎呢。

引用:
原帖由 四邑 於 2022-12-6 05:29 發表
咁搞笑?king size 雙人床加埋櫃,冇位行
仲要1200呎大宅

我十幾年前住500呎實用,二房一廳open kitchen,主人房king size床,三面落床仲有落地大櫃,空間仲好闊落擺放大量雜物

客房細,似工人房,不過都擺到張雙人床加書櫃仲有張mini書枱

引用:
原帖由 BayernDortmund 於 2022-12-6 05:13 發表

D 呎數究竟去左邊?

LP 10 伏位多,可是屋企人已中伏

伏位
1. 兩房對出景觀車廠,樓景
弟婦弟弟:Agent 話會起學校

2. LP 10 兩房樓景比 LP 6 兩房海景貴1 球,LP 10 無水位
弟婦弟弟:Agent 話LP 6 兩房比較細,少二手買家揀尼隻size

3. LP 6 交樓質素43 分,質素麻麻
弟婦弟弟:Agent 話LP 10 承造商唔同,唔會LP 6 質素甘差

4. 厚牆身問題
弟婦弟弟:Agent 話大部分新樓牆身比較厚,正常

5. 日出康城空氣污染問題嚴重
弟婦弟弟:Agent 話係舊聞,遲啲堆填區會搬

6. 地鉄班次疏
弟婦弟弟:Agent 話地鐵會加密班次

7. 日出康城海量供應,競爭大,難出租,難轉手
弟婦弟弟:Agent 話伙數多仲好,成交會多。之前平租LP 6 新聞係個別事件。現在LP 6出租 尺價很高。

8. 日出康城二手最低尺價11000/12000。 比LP 10 平30%
弟婦弟弟:Agent 話二手買家會買二手新樓

引用:
原帖由 BayernDortmund 於 2022-12-6 05:13 發表

D 呎數究竟去左邊?

V c嗰啲尺寸係包埋牆嘅厚度,實際內櫳冇你想像中咁大。
另外VC係四房一套,lp10係四房雙套。 同埋vc冇玄關櫃嘅設計仲對正𨋢口,正常人就唔係好鍾意

4個廁所,有工人房,玄關 ;主廁太大嘥位

L型走廊太嘥位,兩間細房太細,又不能打通

引用:
原帖由 天邊海角 於 2022-12-6 07:39 發表
4個廁所,有工人房,玄關 ;主廁太大嘥位
仲有特長走廊

引用:

D 呎數究竟去左邊?

唔洗問啦!香港d新樓一定實用率低,仲要得1200尺間4房,想抵食夾大件一定係40幾50年嘅太子道九龍塘舊樓。新樓管理費又特別貴,樓又特別細,食人唔lur骨,唔好買等佢放到發霉就啱。

買得千呎以上既單位未必太在意實用

引用:

D 呎數究竟去左邊?

呢個面積比率三房會比好啲

引用:

D 呎數究竟去左邊?

我東涌住1250 呎。 廳4.2m x 8.2m

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]