• 瀏覽: 11,980
  • 回覆: 47
  • 追帖: 5
如題,謝謝。

不用,但需要去律師樓簽一份雙方私下俾錢書,其實去律師樓轉名時律師會主動問你呢個問題

引用:
原帖由 lam1252 於 2022-11-28 21:22 發表
不用,但需要去律師樓簽一份雙方私下俾錢書,其實去律師樓轉名時律師會主動問你呢個問題
謝謝。

引用:
原帖由 lam1252 於 2022-11-28 21:22 發表
加名不涉及交易, 何需有consideration, 唔識咪誤導別人!!

如果用送贈這個方法近親加名,就不涉及交易,不過同樣要計稅,但由於是送契樓,將來出售會有困難,所以正常律師都不建議這樣做。但如果用買賣形式加名,就會涉及交易。
只有個d吾識又辦代表的人才會教人用送贈形式加名,建議問律師最好。

引用:
原帖由 阿柒回歸 於 2022-11-28 22:01 發表

加名不涉及交易, 何需有consideration, 唔識咪誤導別人!!
好,冇興趣同你理論D你唔識嘅問題

引用:
原帖由 烈火雄雄 於 2022-11-28 21:44 發表

謝謝。
我這個是轉名

引用:
原帖由 lam1252 於 2022-11-28 22:36 發表

我這個是轉名
免責聲明嚟?暗示不依正路轉名;勸君勿為逃稅而踐界!

引用:
原帖由 為香港人鼓掌 於 2022-11-28 22:43 發表

免責聲明嚟?暗示不依正路轉名;勸君勿為逃稅而踐界!
我呢個就係正路轉名,亦有交稅,上得律師樓簽就係上田土廳,邊有可能逃稅🤔交稅可按照銀行估價減5%,再按自己新佔物業比例交稅

引用:
原帖由 lam1252 於 2022-11-28 22:47 發表

我呢個就係正路轉名,亦有交稅,上得律師樓簽就係上田土廳,邊有可能逃稅🤔交稅可按照銀行估價減5%,再按自己新佔物業比例交稅
其實你文不對題, 樓主係問「加名」;而你用「轉名」嚟回佢, 兩回事嚟!

上面有位師兄話加名不涉及交易,完全錯晒,加名在法律上等同一次交易,是將部份業權轉攘給新加名的人仕,同樣要比印花稅,印花稅按業權比例計算,需唔需要比錢則視乎原業權擁有人是否需要你比,若果原業權擁有人不需要你比,律師會當成是你們私下協議私下交收款項。

就算係加名,都知道係要依正常手續要交稅。
想問的是,現在人在婚前都好大機會是有人買左樓的,咁婚後如有樓的一方要將另一半加名至樓契中以「長命契」方式做聯名業主,咁要不要將樓價的一半價值真金白銀咁付給另一半?還是自己內部處理或作某些聲明就可以呢?
唔通這樣加名,夫妻真的要拿出幾百萬去完成嗎?

可以選擇做

買賣或送贈

引用:
原帖由 lam1252 於 2022-11-28 22:27 發表

好,冇興趣同你理論D你唔識嘅問題
佢的確係唔識,加名在法律上等同將部份業權轉攘比新加名人仕,在法律上均被視為是一次新的交易。

引用:
原帖由 aprse 於 2022-11-28 23:07 發表
可以選擇做

買賣或送贈
如夫妻以買賣形式加另一半名至樓契中做聯名業主,要不要真金白銀咁過數給對方呢?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]