• 瀏覽: 13,668
  • 回覆: 59
  • 追帖: 2
我係淡友,不過無耐前已用即供plan上車,買入跑步區樓花。睇淡後市都上車原因有幾個
第一,真係有住既需求,年齡有咁上下要準備結婚,亦唔想每年廿萬去租樓。
第2,話加息,供樓利息基本上都係拎泥扣稅。
第三,美息雖然無咁快落,但都快見頂。你見都勁多大公司栽員,分分鐘下年年尾減返落部分
第4,中國正苦唔會白痴到覺得covid係嚴重疫症,佢地一直觀察香港情況,通關並唔係想像咁遠。
第5,我買啟德跑步區,呢區壞消息已盡出,價錢已反影。優質景觀單位難求。呢個塊塊地都過百億,係林鄭先玩野攪衰佢。正常既正苦唔相信會放棄呢區

雖然我短期係睇淡,但無人有水晶球,亦唔可能最底位買到,能力可及又真係有需要既我,先行上車。
祝願其他淡友亦早日上車
(相信有心買樓既人成日唱淡)

睇泥通關比預期快
01獨家.通關|消息:最快下月初返內地免檢疫‎ 僅3日家居監察
https://www.hk01.com/article/846 ... utm_medium=referral
️世界盃️賽前分析,勝負關鍵,看懂每隊波!立刻下載:https://hk01.app.link/LG71h8MfUbb

你的說法係睇好後市wo😐

利申 不支持也不反對人買樓賣樓的..

嫌錢腥

引用:
原帖由 Econophysics 於 2022-11-28 11:21 發表
我係淡友,不過無耐前已用即供plan上車,買入跑步區樓花。睇淡後市都上車原因有幾個
第一,真係有住既需求,年齡有咁上下要準備結婚,亦唔想每年廿萬去租樓。
第2,話加息,供樓利息基本上都係拎泥扣稅。
第三,美息雖然無咁快落,但都快見頂。你見都勁多大公司栽員,分分鐘下年年尾減返落部分
第4,中國正苦唔會白痴到覺得covid係嚴重疫症,佢地一直觀察香港情況,通關並唔係想像咁遠。
第5,我買啟德跑步區,呢 ...
無理由,網上大把人話淡友無錢入市的!

其實加息又唔係加30年
銀行回饋2.7,有成10萬,夠比1,2年因為加息多既錢

我都覺得你是對的,無人估到最底,依家已跌20%以上,我估最盡跌30%,拉長黎睇肯定唔會蝕

恭喜你, 可否詳述你買嘅物業價錢, 幾時可以入夥同面積?

供樓真係可以扣稅,而且老咗層樓仲可以逆轉按

引用:
原帖由 陳知英 於 2022-11-28 12:17 發表
恭喜你, 可否詳述你買嘅物業價錢, 幾時可以入夥同面積?
800。預計下年8月31。短期樓花

只有一個原因

haha

AA咁早開工打千字文

需求正是最大原因, 關乎切身利益。  

又話淡但又買,打多兩個電話鋤價好過啦。寫咁多文有咩用

引用:
原帖由 小小荀盤 於 2022-11-28 12:33 發表
AA咁早開工打千字文
你check返我過去既發文,邊忽似aa

買貴左 求安慰

唔驚啦 好似話有買貴無買錯 自住驚西

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]