• 瀏覽: 8,025
  • 回覆: 31
假設買500萬單位做8成按揭分30年還。
前後利息相差0.7% (0.2+0.5%) 計, 新買家的總利息支出會多左60萬。

如果買家的付出不變, 舊業主需要減多60萬來抵消買家呢12月之後多左的利息支出。

500萬樓減多60萬, 即要減多12%先說服到新買家去幫你接貨。

仲未計預計2023年首2季好大機會會再加多0.75%.

所以要走貨, 劈10~20% 真係最基本的消費。

公平d講 唔係下下爆到封頂息 將來可能少返

係借得多先有影響

“中原地產研究部高級聯席董事黃良昇指出... 如果市場沒有利好消息可以令短期樓價出現爭持,估計明年新春前後CCL將再下試144點支持位”

引用:
原帖由 地上的紙巾仔 於 2022-11-27 09:05 發表
前後利息相差0.7% (0.2+0.5%) 計, 新買家的總利息支出會多左60萬。

如果買家的付出不變, 舊業主需要減多60萬來抵消買家呢12月之後多左的利息支出。

500萬樓減多60萬, 即要減多12%先說服到新買家去幫你接貨。

所以要走貨, 劈10~20% ...
而家仲講跌20-30。已準備咗100萬 打算買太古城3房喇!尼個時候當然話跌90%

好多人未見過錢, 一講30年幾多幾多息就嚇親人.

我又講下, 一日三餐平平地出街食, $100 日, 30 年洗左100萬. 係咪好驚呀?
當然好多人話, 一餐LUNCH 都$70-$100, 我只係舉例.

凍飲轉熱飲,熱飲轉唔飲

引用:
原帖由 wtf_name 於 2022-11-27 09:42 發表
好多人未見過錢, 一講30年幾多幾多息就嚇親人.

我又講下, 一日三餐平平地出街食, $100 日, 30 年洗左100萬. 係咪好驚呀?
當然好多人話, 一餐LUNCH 都$70-$100, 我只係舉例.
舊年同今年比 
茶餐廳一個午餐加左十幾廿蚊
樓主應該驚到賴屎

一個無樓 買唔起樓嘅人講樓市 

引用:
原帖由 地上的紙巾仔 於 2022-11-27 09:05 發表

真係低能十窮人思維!全期多出利息竟然算係業主減幅上!!!咁以前高息年代,麻可以唔使錢買樓?戓甚至業主要俾錢賣樓!

我都等緊跌多一年先買,不過好奇怪點解一班窮L咁高興?

摸頂9按

引用:

其實加息已經Price in左
高息只係頂兩年去到2025

引用:
原帖由 tsang788889 於 2022-11-27 10:22 發表
摸頂9按

能夠摸頂9按既人既收入,你羨慕都黎唔切啦

引用:
原帖由 MarkIV 於 2022-11-27 10:18 發表
我都等緊跌多一年先買,不過好奇怪點解一班窮L咁高興?
窮人無儲蓄同資產,所以見人仆街好高興。
當然通脹高、減購買力太高深,所以睇唔到。

引用:

香港的殘樓爛樓欺壓咗我哋十幾廿年住到冇曬專嚴新樓變成商品化納米樓跌多七八成就差唔多

主題標籤 #按揭
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]