• 瀏覽: 27,783
  • 回覆: 239
  • 追帖: 2
  • 分享: 8
+19


https://m.facebook.com/story.php ... amp;mibextid=XbepK0

「不相信家境好等同人生勝利。」-華人置業董事會主席劉鳴煒

現任華人置業董事會主席劉鳴煒,除了因城中富豪劉鑾雄長子身分而備受關注外,多年來亦因其各種言論而引起熱議,其中對當代年輕人難置業上車一事,劉鳴煒便認為是他們欠缺周全的儲錢計劃,只要「睇少啲戲、去少啲日本」,每月儲起3,000元累積作首期,等樓價下跌時相信便能入市,令外界譁然。

雖然作為富二代,但劉鳴煒經常強調自己並非贏在起跑線,不過配合以上言論,卻讓他被外界批評「離地」﹐更有網民坦言﹐劉鳴煒夏蟲不可語冰。劉鳴煒後來接受馬會刊物《駿步人生》專訪時便回應,他不相信「家境好等同人生勝利、學業勝利」;又稱身邊有許多類似背景的朋友,但大部分人大學均未畢業,或只是勉強畢業,人生中沒有甚麼出色的成就。

劉鳴煒承認,家庭背景及資源或會影響學習及人際網絡,但他引述龜兔賽跑故事解釋,即使兔子先天條件較優勝,但若然中途偷懶,不願多加付出,同樣難逃失敗命運,故劉鳴煒認為,家庭背景優渥並非「原罪」。面對相關批評,他只會一笑置之。

劉鳴煒結婚前,一直被稱讚作城中「筍盤」,據悉他身家至少達300億港元,但他沒因而揮霍,反而十分節儉,更有自己一套「應使則使,應慳得慳」的理財原則,如劉鳴煒曾在電視節目上分享一件趣事﹐父母在其10歲生日贈10萬元作禮物,但他沒有亂花,還把這些錢存入銀行戶口;劉鳴煒平日外出時更經常以地鐵代步,反映其亦有「貼地」一面。






已閱


哈, 真係難聽過粗口.


[隱藏]
呢條真係用廢物稱呼佢都不為過,揸住金鎖匙,成日係電視說三道四。
淨係不斷溝女同換畫,以為自己係情聖,唔識做生意又鍾意扮專家,海洋公園就係比佢攪到成pat屎咁。



引用:
原帖由 Vman7 於 2022-11-26 21:20 發表
呢條真係用廢物稱呼佢都不為過,揸住金鎖匙,成日係電視說三道四。
淨係不斷溝女同換畫,以為自己係情聖,唔識做生意又鍾意扮專家,海洋公園就係比佢攪到成pat屎咁。
唔溝女唔吃喝玩樂對唔住自己喎!
奮鬥留返俾閣下啦



引用:
原帖由 雷蒙威 於 2022-11-26 21:24 發表

唔溝女唔吃喝玩樂對唔住自己喎!
奮鬥留返俾閣下啦
我奮鬥中,起碼有車有樓,對得住屋企同兩老,有心 。



根本就不知道民間疾苦, 二世袓

[ 本帖最後由 Qoo888888 於 2022-11-26 21:40 編輯 ]



佢老竇嗰招仔食老母冇得頂👍


[隱藏]
出嚟解釋為乜?做出成就咪得,吓話


係家境超級好


呢個敗家仔
個海洋公園畀佢搞到一塌糊塗就知咩料



何不食肉糜?
真係好可悲....咁聰明,唔怪得海洋公園咁成功啦...



我不相信佢唔係智障


[隱藏]
只要身體健康,至少唔會輸!


鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]