• 瀏覽: 23,279
  • 回覆: 203
  • 追帖: 2
+3
hold資產就唔需要驚lose 9成, 安心好多。所以我都長hold 三層,又有租收,完全唔需要擔心。

但我仲有幾百萬銀行定期,賺息好爽,但都有d驚!😐

以下係香港已結業銀行:
https://zh.m.wikipedia.org/zh-hk/Category:香港已結業銀行

quoted from orientaldaily.on.cc:
與其保障存款 不如監管銀行
https://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20090428/00190_001.html

如果甘講, 放租層樓有人玩jump, 樓價都跟隨jump

引用:
原帖由 飛躍賢淑的木瓜 於 2022-11-26 15:08 發表
如果甘講, 放租層樓有人玩jump, 樓價都跟隨jump
我收租10年有多,未試過

分十間銀行囉

既然樓主怕銀行執笠, 咁你有冇將所有錢拿出來
HSBC LO 匯豐銀行執, 公務員出唔到人工, 香港死得

逢帖必膠

又咁講,就算有人死係你層樓,應該都唔會損失9成嘅

引用:
原帖由 bravelove 於 26-11-2022 15:04 發表
hold資產就唔需要驚lose 9成, 安心好多。所以我都長hold 三層,又有租收,完全唔需要擔心。

但我仲有幾百萬銀行定期,賺息好爽,但成日都會驚銀行執笠!😐
分10間放就破解,每間保50萬

我諗有人係你單位跳樓 機會大過銀行執笠.

師兄吾好發表啲謠言或中理論啦,銀行都執得粒啦啲樓仲有咩用呀?咁樣嘅言論可以損害香港嘅金融地位㗎。

引用:
原帖由 Votenoteking 於 2022-11-26 16:01 發表
師兄吾好發表啲謠言或中理論啦,銀行都執得粒啦啲樓仲有咩用呀?咁樣嘅言論可以損害香港嘅金融地位㗎。
咁點解金管局要宣傳50萬存保? 就係因為想存戶有信心,就算執笠都有50萬賠

引用:
原帖由 bravelove 於 2022-11-26 15:13 發表

我收租10年有多,未試過
香港歷史有銀行執笠無錢賠嗎?

引用:
原帖由 lctj9 於 2022-11-26 15:42 發表
分十間銀行囉
唯有係咁,1000萬就分二十間放,但好多定存都唔高息。

分十間銀行咪得囉,樓都可以bbq

hold樓唔會lose9成?天真 

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]