• 瀏覽: 15,977
  • 回覆: 115
外國勢力公然挑戰,可怒也!
但如果一旦比佢得逞,港紙會大貶?供緊樓業主如果有美金/美金定存就可以換好多平港紙,再用固定港紙供款每月還比銀行,咁銀行會硬食所有匯率風險?

如果脫鈎立即會變成大陸一樣

引用:
原帖由 yyyymmdd 於 2022-11-24 19:27 發表
如果脫鈎立即會變成大陸一樣
咁大陸人有美金都可以換好多人仔還供款
不過樓價都跌

沽港紙,同時沽港股,1997係咁樣玩
今次港股係低位,1997的玩法未必得

引用:
原帖由 comicparty 於 2022-11-24 19:23 發表
但如果一旦比佢得逞,港紙會大貶?供緊樓業主如果有美金/美金定存就可以換好多平港紙,再用固定港紙供款每月還比銀行,咁銀行會硬食所有匯率風險?
佢贏的機會是零

邊條外國大鱷屎坑點燈.

正如大鱷講係時間問題, 中國冇可能長期將呢個金融中心嘅貨幣全依賴敵國嘅貨幣。
樓價同股價係低位,跌無可跌就係比較適合時間去脫勾, 在高位嘅時候就會引起較大震盪。 脫勾嘅時間應該係好突然宣佈 ,到時應該與一籃子貨幣掛鉤。

講得你知

引用:
原帖由 shichendao 於 2022-11-24 19:45 發表
邊條外國大鱷屎坑點燈.
對沖基金大鱷Bill Ackman持有大量看淡港元倉位:“港元與美元脫鉤只是時間問題”

呢條友

引用:
原帖由 comicparty 於 2022-11-24 19:23 發表
你有冇常識?港元外匯儲備幾千億wo,你沽出幾千億港元?

引用:
原帖由 kokoko 於 2022-11-24 19:32 發表
沽港紙,同時沽港股,1997係咁樣玩
今次港股係低位,1997的玩法未必得
14500可能只係中熊一底部,但熊二反彈過後,熊三會穿

引用:
原帖由 annabb 於 2022-11-24 20:16 發表

你有冇常識?港元外匯儲備幾千億wo,你沽出幾千億港元?
唔知條友點脫到,可能佢賭冇咁多儲備

引用:
原帖由 熊猩加刑 於 2022-11-24 19:41 發表

佢贏的機會是零
上次又有條大鱷輸到底褲都冇埋
今次又黎一條

引用:
原帖由 陳知英 於 2022-11-24 20:11 發表
正如大鱷講係時間問題, 中國冇可能長期將呢個金融中心嘅貨幣全依賴敵國嘅貨幣。
樓價同股價係低位,跌無可跌就係比較適合時間去脫勾, 在高位嘅時候就會引起較大震盪。 脫勾嘅時間應該係好突然宣佈 ,到時應該與一籃子貨幣掛鉤。
樓價仲高位喎,跌咁少,再跌一半就差唔多

引用:
原帖由 comicparty 於 2022-11-24 20:17 發表

14500可能只係中熊一底部,但熊二反彈過後,熊三會穿
1997港股歷史高位,大把水位劈,正如近排樓市劈得最多的係早期買樓的人
今日港股回到1997的位,再劈水位不多 😎

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]