• 瀏覽: 11,381
  • 回覆: 58
  • 追帖: 2
+4
香港靠炒炒賣賣的地產業應該完結,去番同世界其它地方正常價值,因為阿爺今次有心搞香港地產商,特別係李氏家族,所以好多無技能嘅人吾可以靠炒樓至富,反而好似其它地方咁,陪育番真正技術,行番正路,順便撥亂反正

其實香港真係好畸形,香港幾間大地產商靠賣樓都可以做到首富,搞到香港個個人都賺錢幫佢地打工,人地星加坡都有石油工業,韓國、台灣都有電子工業,今次搞番好,對下一代都係好事,吾需要個個人下下為層樓而煩惱。

根本就係k型,全世界只有香港一個商場可以有咁多地產舖。
最傻仲有好多人憧憬中央全面管治香港後 ,樓市仍可以一路上升。 最近政府賣出嘅地,地價低到無可再低, 以前一早流標,但而家放棄高地價政策所以照批。

引用:
原帖由 陳知英 於 2022-11-24 13:47 發表
最傻仲有好多人憧憬中央全面管治香港後 ,樓市仍可以一路上升。 最近政府賣出嘅地,地價低到無可再低, 以前一早流標,但而家放棄高地價政策所以照批。
師兄,但深圳上海北京樓價都是爆升十倍八倍,會唔會搞咗大陸房價先呢?如以前布吉,8000$一平,依家30000以上,仲要舊樓

引用:
又係喎

香港遲d會做衛星零件,係史詩式里程碑,象徵科技業既起步。
善意勸岩岩做aa既盡快轉行。

引用:
樓市今次應該係回歸大眾化,正常市民打工可承擔的,是供居住而並不是致富之路,況且高樓價只會制做對政府嘅民怨,百害而無一利,中央絕對吾會選擇。

樓價過高 人均面積 已影響出生率...

共同富裕,佢哋已經玩完

引用:
原帖由 1nsider 於 2022-11-24 14:14 發表

師兄,但深圳上海北京樓價都是爆升十倍八倍,會唔會搞咗大陸房價先呢?如以前布吉,8000$一平,依家30000以上,仲要舊樓
上年跌咗七成啦 今次到香港

引用:
原帖由 南區小蝦蟆 於 2022-11-24 12:48 發表
香港靠炒炒賣賣的地產業應該完結,去番同世界其它地方正常價值,因為阿爺今次有心搞香港地產商,特別係李氏家族,所以好多無技能嘅人吾可以靠炒樓至富,反而好似其它地方咁,陪育番真正技術,行番正路,順便撥亂反正

其實香港真係好畸形,香港幾間大地產商靠賣樓都可以做到首富,搞到香港個個人都賺錢幫佢地打工,人地星加坡都有石油工業,韓國、台灣都有電子工業,今次搞番好,對下一代都係好事,吾需要個個人下下為層樓而煩惱 ...
今次跌唔係大量屋生出黎
係加息加打仗加移民

時間一過
又升番
爽YY

泛民政棍(地產商打手)收皮=樓市收皮

今次人人都真走尤其後生,完全冇人補充,只會跌跌足十年

引用:
原帖由 1nsider 於 2022-11-24 14:14 發表

內地搞咗啦!人地跌咗7成,香港,跌兩成鬼殺咁嘈!

根本就唔啱

bingo

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]