• 瀏覽: 10,762
  • 回覆: 52
  • 追帖: 3
根本連隔離屋買菜阿嬸都知道,依家d實際成交價係低過銀行估價好多。

銀行估高咁多,唔願去洩露殘酷既現實!就係怕骨牌效應,樓市插水一發不可收拾,到時更多供樓業主要被追回下跌差價,經濟一定癱瘓。另一方面,又會影響發展商新盤個賣價。所以咪幫正苦同發展商手用高估價去庵住庵住,企圖穩住個局勢先囉

叫淡淡,淡淡的全部封口

銀行日日做善事,去做稅貸二點五釐,做三個月定期四點三釐,真係唔知班濕鳩玩法

引用:
原帖由 頌當涯角 於 2022-11-13 14:43 發表
根本連隔離屋買菜阿嬸都知道,依家d實際成交價係低過銀行估價好多。

銀行估高咁多,唔願去洩露殘酷既現實!就係怕骨牌效應,樓市插水一發不可收拾,到時更多供樓業主要被追回下跌差價,經濟一定癱瘓。另一方面,又會影響發展商新盤個賣價。所以咪幫正苦同發展商手用高估價去庵住庵住,企圖穩住個局勢先囉
Can't agree with your comment more

引用:
原帖由 ducklhl 於 2022-11-13 15:59 發表
銀行日日做善事,去做稅貸二點五釐,做三個月定期四點三釐,真係唔知班濕鳩玩法
銀行要有社會責任, 維持金融體係穩定、人心安定~

引用:
原帖由 頌當涯角 於 2022-11-13 14:43 發表

唔關事,銀行冇估高,係未成交何來可以估低?
現在銀行估價係兩三個月前成交價。

引用:

話你戇鳩你又嬲
98、2千,03,08你唔係唔知?

引用:
原帖由 annabb 於 2022-11-13 16:22 發表

唔關事,銀行冇估高,係未成交何來可以估低?
現在銀行估價係兩三個月前成交價。
所以估價指數可能會繼續維持低位

引用:

例如太古城有1萬個單位,學樓主所講有一兩個低價成交就會把整個屋苑一萬個單位一齊調低至這個單位的呎價嗎?
銀行做事當然會小心緊慎,當然要看到更多的低價成交,再慢慢調低呎價,完全合情合理。而且現在市場的成交價,大多低於估價。

銀行會唔會執笠架

銀行幫手托價

引用:

隱藏唔少負資產個案?想做多啲生意

引用:

還有誤導二手業主,嚴重高估其價格

銀行壞賬比實際高,全因金記嘅還息不還本積咗幾千億未償還貸款,所以惟有用落後估價數字掩耳盜鈴。如果跟市場估,一定會call loan. 只可以托下先。所以如果一定要買樓,劈價兩成基本

引用:
原帖由 Emma1234 於 2022-11-13 17:59 發表
銀行幫手托價
唔係咁樣,d一手新盤點算

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]