• 瀏覽: 4,153
  • 回覆: 21
大行唱淡,越唱越淡.......
《大行報告》高盛料香港住宅價格今明兩年將各跌15% 全線下調地產股目標價
高盛發表報告指,由於一個月HIBOR急升及銀行早前上調最優惠利率,香港住宅樓價今年至今已下跌約8%。在預期至明年首季美聯儲將再加息150點子下,估計本港住宅物業市場將有進一步下行風險,即樓價繼續下跌及成交量低。 該行將本港樓價下跌幅度預測由原來的20%,擴大至30%,原估計今年至2024年將分別下跌5%、10%及5%,最新估算今明兩年將各跌15%。 高盛全線下調本港地產股目標價(另見表),平均調低資產淨值折讓預測4%,同時下調每股盈利預測最多24%。該行認為,HIBOR的上升速度較預期為快,HIBOR的中期水平料會上升,因此按貸利率也會較高。而此將繼續對可負擔能力構成壓力,令投資者離開市場,除非宏觀環境或政策變得更具支持性。 高盛假設收入沒有提升,傳統用家或可在樓價下跌約20%後恢復負擔能力,但若繼續以歷史平均淨租金收益率水平為基準,投資者在樓價下跌約35%至40%前不會重回樓市https://hk.finance.yahoo.com/new ... 股目標價-023023897.html

收到

硬好又被大行打臉,出來回應吓

今明兩年將各跌15%

大家唔洗咁悲觀

雖然中俄vs外國嘅形勢已成定局
而且香港亦唔會獨善其身
但只要中俄嬴
樓市未必會跌咁多

引用:
原帖由 jcxz 於 2022-10-5 15:26 發表
今明兩年將各跌15%

大家唔洗咁悲觀

雖然中俄vs外國嘅形勢已成定局
而且香港亦唔會獨善其身
但只要中俄嬴
樓市未必會跌咁多
唔夾埋俄一齊得唔得🤣 佢輸鳩到甩褲喎

預測的嘢~就係見步行步

引用:
原帖由 go糕go 於 2022-10-5 15:47 發表

唔夾埋俄一齊得唔得🤣 佢輸鳩到甩褲喎
你嚟自台灣????

睇下呢間野既record ,有幾%準?

引用:
原帖由 十里春風 於 2022-10-5 14:54 發表
硬好又被大行打臉,出來回應吓
D硬好死剩棚牙!😂😂😂
你幫唔到D弱智仔。

膠好話:廢淡高盛唱淡入貨,即喺想買地產股啦.
咁點解唔買磚頭呢,我諗高盛認為因為股票好過磚頭.

高盛分析乃係行業中既no.1, 信佢一定冇錯

連大行也估跌30%

引用:
原帖由 暴徒黑衣人 於 2022-10-5 16:03 發表

你嚟自台灣????
腥趕人呀
鳳凰衛視都話俄輸鳩到甩碌 信唔信好

自住驚西咩, 最多咪住死一世納米樓

主題標籤 #投資
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]