• 瀏覽: 22,606
  • 回覆: 53
  • 追帖: 8
想問有冇業主試過收到稅局信件咁問?
要求解釋同證明轉按同原因。
轉按都有問題要出信叫人解釋? 政府唔係咁等洗想周圍搵野罸人錢下話?

係唔係供樓利息有報免稅額?

有報呀,佢都有叫我比證明
咁我年年都夾埋份銀行出既年度供款記錄比佢
唔明點解佢又要我再比證明

因為有啲人轉按會借多過原來貸款金額,屬於加按貸款金額所支付嘅利息係唔可以扣稅。如果你冇借多到就冇問題,稅局問你拎文件証明呢樣野啫!

正確,加按部份的利息不可扣稅。

估計係借多左錢

引用:
原帖由 lelefung 於 2022-10-4 21:46 發表
正確,加按部份的利息不可扣稅。
似前無報過自住扣稅,是否加按(這裡不是有借mc) 根本無人理

原來加按利息係無得扣稅⋯咁轉按時加大銀碼,多咗嘅利息係咪一樣無得扣稅?

只係額外多咗嘅利息先冇得扣,用百分比計返不可扣除部份

引用:
原帖由 lovelittlec 於 2022-10-4 21:41 發表
因為有啲人轉按會借多過原來貸款金額,屬於加按貸款金額所支付嘅利息係唔可以扣稅。如果你冇借多到就冇問題,稅局問你拎文件証明呢樣野啫!
乜原來有咁既例...? 真係唔知...

其實道理好簡單,唔通轉按時借多幾球去做其他用途,利息又比你扣稅咁著數咩

引用:
原帖由 lovelittlec 於 2022-10-4 22:12 發表
其實道理好簡單,唔通轉按時借多幾球去做其他用途,利息又比你扣稅咁著數咩
理解正確

引用:
原帖由 lovelittlec 於 2022-10-4 22:12 發表
我無加大去借 所以無從呢方面諗
一直諗緊P按轉H按全世界都大把人做架啦😂

引用:
原帖由 HelloOcean 於 2022-10-4 22:16 發表

我無加大去借 所以無從呢方面諗
一直諗緊P按轉H按全世界都大把人做架啦😂
咁你向稅局解釋返囉

加按之後,按揭利息扣稅計算方法很復雜。如果自己唔熟,最好全部還款通知書寄稅局,由稅局人員自己計。

我記得利息免稅額上限每年10 萬,唔知依家有無改。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]