• 瀏覽: 13,952
  • 回覆: 56
  • 追帖: 2
2012年大部分樓宇有5釐回報,之後打後十年,樓市回報愈來愈低,甚至只出現1釐回報,隨著利率正常化,樓市資金不斷抽走,最終個市可以返去2012-13水平!

插多兩成先講啦

引用:
原帖由 martinipsir 於 2022-10-3 18:55 發表
2012年大部分樓宇有5釐回報,之後打後十年,樓市回報愈來愈低,甚至只出現1釐回報,隨著利率正常化,樓市資金不斷抽走,最終個市可以返去2012-13水平!
有道理, 利率由一厘幾一路上升而樓價未來亦冇大升條件, 以往1Q Chan 成日強調有三厘回報,今天要有五厘回報先算合理。 

Good news 

會唔會去翻1990年有 10厘回報

引用:
原帖由 kokoko 於 2022-10-3 19:46 發表

有可能

引用:
原帖由 kokoko 於 2022-10-3 19:46 發表

當年年年加 10%+人工。   會唔會去返呢個情況先。。。

引用:
原帖由 地上的紙巾仔 於 2022-10-3 19:52 發表

當年年年加 10%+人工。   會唔會去返呢個情況先。。。
樓價跌75%,租金不變的話,回報率有10%囉

雪崩下跌
雪球效應出現咗

引用:
原帖由 martinipsir 於 2022-10-3 18:55 發表
咁人 工會唔會返去2012年?
果時政府中級公務員都係得20000人工,而家講緊佢哋有30000-40000

幾時可以見到曾蔭權講既.打開報紙睇三四千蚊尺仲有好多.

引用:
美聯布少明話新樓有三厘喎,租金會大升?

如真,應該好多人燒炭

跌7成才到合理價

引用:
原帖由 莫小問 於 2022-10-3 21:45 發表
如真,應該好多人燒炭
早死早着

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]