• 瀏覽: 15,844
  • 回覆: 83
有無人嚟香港, 才是問題?

https://www.aastocks.com/share/news/aafn/NOW.1217063

國內有錢既人會, 不得了!

來申請 酷刑聲請

據《星島日報》專欄文章指出,行政長官李家超私下已向政黨人士表明,不會在《施政報告》中「撤辣」。不過,多個政黨推動政府,放寬外來人才置業「辣稅」反而有機會成事。有政界中人建議,放寬辣稅除了惠及輸入的專才和優才外,還可包括來港讀書而留下來的「港漂」,增加他們留港的誘因。在現時樓巿下調的情況下,此一放寬既有利人才留港,又增加樓巿需求。

文章指,據悉地產界正透過不同渠道,游說政府「撤辣」。不過,李家超對於現階段「撤辣」卻甚有保留。因為《施政報告》其中一個主題是增加房屋供應,解決港人住屋問題,若同時「撤辣」,會予人「托巿」感覺,令人覺得施政自相矛盾,削弱巿民信心

放寬買家印花稅, 吸引專才

保証係專才,不是來炒樓'''應要加埋增值稅比佢地.防止佢地來製造炒風  否則比佢比又炒高1-2倍 影響之後真正想來港的專才 咁不是吸引專才 而係嚇走專才...

即係葉劉之前成日講,咩可以取消外地人BSD , 吹吹下似真

引用:
原帖由 屢禁不改 於 2022-10-3 11:52 發表
有無人嚟香港, 才是問題?

https://www.aastocks.com/share/news/aafn/NOW.1217063
人財兩得

我認為要加辣
政府稅收唔夠,加空置稅同資產增值稅係必須既

引用:
原帖由 Vin.Diesel 於 2022-10-3 12:22 發表
據《星島日報》專欄文章指出,行政長官李家超私下已向政黨人士表明,不會在《施政報告》中「撤辣」。不過,多個政黨推動政府,放寬外來人才置業「辣稅」反而有機會成事。有政界中人建議,放寬辣稅除了惠及輸入的專才和優才外,還可包括來港讀書而留下來的「港漂」,增加他們留港的誘因。在現時樓巿下調的情況下,此一放寬既有利人才留港,又增加樓巿需求。

文章指,據悉地產界正透過不同渠道,游說政府「撤辣」。不過,李家 ...
即係坑外地人好過坑自己人?

引用:
原帖由 莫小問 於 2022-10-3 12:54 發表

即係坑外地人好過坑自己人?
坑新水, 當然好過混塘水啦~

引用:
原帖由 屢禁不改 於 2022-10-3 12:57 發表

坑新水, 當然好過混塘水啦~
依家有鬼塘水塘魚咩?鳥繩就大把!
見唔到d西裝友係度拍下拍下咩?

引用:
原帖由 莫小問 於 2022-10-3 13:00 發表

依家有鬼塘水塘魚咩?鳥繩就大把!
見唔到d西裝友係度拍下拍下咩?
背靠祖國嘛~

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 kokoko 於 2022-10-3 11:55 發表
來申請 酷刑聲請
大陸用呢個理由得唔得?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]