• 瀏覽: 35,365
  • 回覆: 239
  • 追帖: 3
+26
https://www.edigest.hk/投資/寧波婦人-定期-戶口歸零-379569/

寧波婦人存1,000萬做定期、戶口突歸零!銀行:錢借了出去,2099年再還你

來自寧波的高女士一直於當地經營小生意,多年來賺下不少積蓄。不過,擁有一筆豐厚財富的高女士,卻遇上人生最意想不到的「失竊」事件。

1,000萬定期存款突歸零 綜合內媒報道,經營小生意的高女士理財有道,早前從朋友口中得知吉林銀行大連分行的存款利率吸引,於是親身前往大連了解存款細節,最後於吉林銀行大連分行辦理一年定期存款,涉及金額高達1000萬元人民幣(下同)。 當完成辦理定期存款,高女士幾日後登錄銀行網站,打算查詢賬戶狀況時,竟發現該筆1,000萬定期存款被「清零」,戶日顯示為凍結狀態,而可抽取餘額同樣變成「0」! 高女士隨即趕到吉林銀行大連分行向職員查詢,希望了解當中問題,而銀行職員回覆指,其1,000萬定期存款拿去辦理質押貸款,在規定期限內無法解凍,亦無法從中提取款。

高女士聽完後更加「黑人問號」,首先她清楚自己只是做定期存款,從未將存款用作質押貨款,更詭異的是,除了第一次到銀行辦理定期手續之外,自己再無到訪銀行處理任何事項及簽署文件。 而銀行方面解釋,只要有質押擔保委託書,銀行就可以自行進行貸款。

銀行之後取得相關委託書,並向該房產公司批出997萬元貸款,因此高女士本身的定期存款隨即被凍結。 高女士當然否認有簽訂任何委託信,並從無安排公證處做公證批出貸款,而銀行審批時亦無諮詢高女士進行確認。

高女士多次向銀行投訴亦無進展,銀行方面則以事件正在調查中,不便透露更多細節打發高女士,聲稱「我們不會掩蓋矛盾」。 其後,高女士決定向大連市銀監局反映事件,經當局了解後,銀監局已對高女士反映銀行涉違規將個人定期存款改為質押擔保,是次問題予以受理。 而高女士目前仍未能取回自己的1,000萬存款,又不排除透過法律途徑來解決問題。

合法搶錢? 同土匪有咩分別?

錢係你賺唔代表係你的都是黨的,馬雲講過

咁有錢,一個婦人閒閒地都有一千萬

引用:
原帖由 前插後抽 於 2022-9-30 20:50 發表
咁不如唔使做啦

由國家養

引用:
原帖由 steven_9988 於 2022-9-30 21:01 發表

咁不如唔使做啦

由國家養
社會主義係人民為國家奉獻不問回報

人民戶口突然清零,中國或成最大贏家

引用:
原帖由 haroldleung61 於 2022-9-30 21:03 發表
經濟一週一定係黃媒假新聞,唔駛問大家知
一千萬從何而來?

做小生意都有一千萬閒錢做定期?讀咁多書有乜嘢用

清0

附件

戶口清0.jpg(22.66 KB)

差唔多一年前已經解決好耐香港19媒體炒作

似係老作新聞

引用:
原帖由 steven_9988 於 2022-9-30 20:48 發表
https://www.edigest.hk/投資/寧波婦人-定期-戶口歸零-379569/

寧波婦人存1,000萬做定期、戶口突歸零!銀行:錢借了出去,2099年再還你

來自寧波的高女士一直於當 ...
係咪台灣商人開㗎!????
連呃帶搶!

引用:
原帖由 前插後抽 於 2022-9-30 20:50 發表
馬暈講過叫你去死
點解你唔去?

比面就叫馬暈
唔比面就當你臭四

引用:
原帖由 maskman2020 於 2022-9-30 21:36 發表

馬暈講過叫你去死
點解你唔去?

比面就叫馬暈
唔比面就當你臭四
人地有講錯 叫佢告間銀行囉

引用:
原帖由 前插後抽 於 2022-9-30 21:37 發表

人地有講錯 叫佢告間銀行囉
我回你
你是說錢是你賺,但錢唔係你

現在你在說告銀行,你有精神分裂嗎?
及早 治療

主題標籤 #貸款
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]