• 瀏覽: 16,233
  • 回覆: 107
  • 追帖: 2
+2
睇股市跌到咁低好吸引,但手頭上冇乜錢。諗住借十萬,分24期,每月還4000幾。2年利息共5k左右.
買以下穩陣股收息 2年 及食佢升幅。請問有冇著數?

823 @1000股
2800 @1000股
3988 @10000股

玩過股票未!

引用:
原帖由 3boys2girl 於 2022-9-30 11:24 發表
睇股市跌到咁低好吸引,但手頭上冇乜錢。諗住借十萬,分24期,每月還4000幾。2年利息共5k左右.

823 @1000股
2800 @1000股
盈富好低息喎

引用:
原帖由 3boys2girl 於 2022-9-30 11:24 發表

823 @1000股
2800 @1000股
823未跌夠架,睇下PB及息率同其他REITs 分別先啦

借過錢咪? 每月要還

認真問 點解咁做係自殺? 
我唔係揀科技股搏命. 都係入手穩陣股. 同埋呢個位咁低,正常幾年後應該係有賺。
再講 只係供4000幾一個月. 唔係借一球..
正常有番工都負擔得起.
只係想知我呢個方向有冇錯?

引用:

823 @1000股
2800 @1000股
3988又係未跌夠架

引用:
原帖由 3boys2girl 於 2022-9-30 11:31 發表
認真問 點解咁做係自殺? 
我唔係揀科技股搏命. 都係入手穩陣股. 同埋呢個位咁低,正常幾年後應該係有賺。
再講 只係供4000幾一個月. 唔係借一球..
正常有番工都負擔得起.
只係想知我呢個方向有冇錯?
已答咗啦

引用:
原帖由 雷蒙威 於 2022-9-30 11:29 發表

盈富好低息喎
所以我分3隻
領展收息兼食升幅
2800係純買佢指數 2年後到時過20000點以上已有賺
3988就當純收10厘息

引用:
原帖由 3boys2girl 於 2022-9-30 11:35 發表

所以我分3隻
領展收息兼食升幅
2800係純買佢指數 2年後到時過20000點以上已有賺
3988就當純收10厘息
如果萬七係底咪OK囉

引用:
原帖由 雷蒙威 於 2022-9-30 11:37 發表

如果萬七係底咪OK囉
但底真係冇得估. 
我當衰到14000先係底.
我最多食唔正升幅,但正常冇影響收息.
我咁做,有十萬現金係手可以入場。 如果連錢都冇 遮連入場機會都冇. 咁升同跌都唔關我事. 
再講 我估好多人19000點以上已重倉,基本上d資金都綁住晒. 所以想買貨都冇乜錢再加注. 
同埋我買個3隻應該算係好穩陣個類。冇乜風險要搏咁濟. 街市丫叔都識買個類. 
如果我2年後先有十萬入市 我怕已經唔係17000點 可能執少左3幾萬

引用:
原帖由 3boys2girl 於 2022-9-30 11:42 發表

但底真係冇得估. 
我當衰到14000先係底.
我最多食唔正升幅,但正常冇影響收息.
我咁做,有十萬現金係手可以入場。 如果連錢都冇 遮連入場機會都冇. 咁升同跌都唔關我事. 
再講 我估好多人19000點以上已重倉,基本上d資金都綁住晒. 所以想買貨都冇乜錢再加注. 
同埋我買個3隻應該算係好穩陣個類。冇乜風險要搏咁濟. 街市丫叔都識買個類. 
如果我2年後先有十萬入市 我怕已經唔係17000 ...
你估唔到啫  唔代表人地唔得

樓主咁玩未賺息已蝕價, 仲要加埋貸款既手續費同利息

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]