• 瀏覽: 19,357
  • 回覆: 113
+2
大家同意否?

引用:
原帖由 scf383811 於 2022-9-29 12:12 發表
大家同意否?
唔同意 因為自住七成供滿
唔係全港既樓七成供滿
自住樓唔會賣 唔會大減價

若無需要急用錢, 為何要大劈價賣樓。

引用:
原帖由 falconV8 於 2022-9-29 13:23 發表
機會成本考慮

同意, 黃埔為例, 都係30-60萬左右, 要佢劈6成, 由600-800萬到300萬都係大賺!!
根本依家D樓係貴。

引用:
原帖由 zimax 於 29/9/2022 13:26 發表

機會成本考慮
自住需要為首要考慮

引用:
原帖由 falconV8 於 2022-9-29 13:23 發表
換樓囉

引用:
原帖由 回憶細緻的豆漿 於 29/9/2022 13:40 發表

換樓囉
若果是換樓, 從另一角度看, 只是平賣平買。

引用:
原帖由 falconV8 於 2022-9-29 13:47 發表

若果是換樓, 從另一角度看, 只是平賣平買。
換樓係想住好啲,假設自住緊600,想買個1,000單位。買賣都擘兩成,你計下慳左幾多

引用:
原帖由 回憶細緻的豆漿 於 29/9/2022 14:04 發表

換樓係想住好啲,假設自住緊600,想買個1,000單位。買賣都擘兩成,你計下慳左幾多
咁咪係平賣平買

自住唔駛討論啦,反而有幾間嘅又食盡人血嘅就劈到佢驚,劈到佢儍!

劈條命咩,鐵底呀識唔識

業主平均有1.1層樓,呢個數字跌0.01,都有成幾百間放盤,你都咪話唔驚!

樓市跌同有幾多成供滿係冇乜太大關係,供求和政策影響而被高估影響更大,但現在不會再比既得利益者影響政策,所以樓市不可能再上返高位,但有可能有反彈,但反彈時間和力度會越嚟越弱,就算有反彈之後亦都會繼續回落,短中長線不睇好

引用:
原帖由 scf383811 於 2022-9-29 12:12 發表
大家同意否?
有7成人唔係供斷左層樓,係買斷左,有少數係供斷,不過大部份都係一開始就直接買斷唔駛供的,全球的82%財富集中係1%的人手裡面,港樓都係,要供樓的只係少數,大部份樓都係果1%的有錢人手中,作為資金停泊的工具,唔係自住的。當美國息口高於香港收租回報,就已經係一個極大誘因令資金離開港樓

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]