• 瀏覽: 14,808
  • 回覆: 96
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 marcominnie 於 2022-9-29 09:17 發表
上周政府放寬入境檢疫措施至「0+3」,金管局亦放寬壓力測試。不過有代理行預計,今年全年樓價跌幅仍高達8%,更指若下月中的《施政報告》未有為房策著墨,樓價跌幅或擴大至10%,建議政府調整辣招稅政策,例如直接取消或下調買家印花稅(BSD),以吸引人才及資金來港。

美聯物業住宅部行政總裁(港澳)布少明表示,近年房策由壓抑需求變為協助「有需要、有能力」的市民上車,2019年及2022年分別已放寬按揭保險 ...
而家aa代理店舖己經是多過晒其他店舖, 對香港係唔係好事呢, 覺得起碼少一半as人數(到時樓價也會跌)至合理。

若果政府作出調整, 給予市民一個托市的訉號。 

而家啲人平咗都吾買樓,喺信心問題,啲股票夠平,咪一路跌。

中原話升

附件

0513_1024.jpg(27.44 KB)

辣椒已經outdated 撤銷一樣跌

核爆都唔冧嘅香港樓市點洗人救啊?

相信一撤辣會死好多人

引用:
原帖由 Sui 於 2022-9-29 10:19 發表

人生做錯左決定都冇辦法, 可以做雙租族既, 開放式細單位都容易租出, 租值亦唔低
沙田好多買左細單位搏升換3房,果批就慘

撤銷地產經紀呢個行業好啲。

一半AA送去HK地盤
一半AA送去俄羅斯幫手

再落多10%!唔該!!

建議立例監管佣金最多0.1%去保障買賣家權益。

之前炒高幾倍樓價 係美國創造有利樓價環境支持  佢逐步收番 回落正常不過 也理所當然 何解會要求政府取消bsd 引海外炒家在地少人多香港炒樓  延續美國 之前製造的炒風??(尤其地少人多的香港  嚴重住屋問題的香港  樓係必須品)

盡快撒辣

美聯:若冇炒家或回到較合理番d既價位(近十多年 升到超不合理)

有良知應該咁講😆😆

撤辣最佳抽身時機?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]