• 瀏覽: 41,722
  • 回覆: 297
  • 追帖: 1
+14
先唔講港島其實好多屋邨居民
其實好多人只係住太古杏花康怡之流或者只係租西區cheap 樓,不過就因為自己住係個島就自以為高人一等
但以九龍為例,都唔講九龍塘九龍站何文田上述一堆港島cheap 樓連奧運,甚至四小蟲都比不上

港島人有咩咁值得自豪呢港島小數富人只集中在半山山頂南區但並不代表全港島人!

引用:
原帖由 將軍奧運 於 2022-9-28 22:24 發表
先唔講港島其實好多屋邨居民
其實好多人只係住太古杏花康怡之流或者只係租西區cheap 樓,不過就因為自己住係個島就自以為高人一等
但以九龍為例,都唔講九龍塘九龍站何文田上述一堆港島cheap 樓連奧運,甚至四小蟲都比不上

港島人有咩咁值得自豪呢港島小數富人只集中在半山山頂南區但並不代表全港島人!
太古城係中產代表,吾cheAp

係有$過人就係,只要多過你一仙,都可以笑你窮

引用:
原帖由 最緊要有米2 於 2022-9-28 22:30 發表

太古城係中產代表,吾cheAp
太古城係過氣中產

引用:
原帖由 最緊要有米2 於 2022-9-28 22:43 發表
只用奧運為例,收入中位數同平均呎價都比太古高一成半

引用:
原帖由 最緊要有米2 於 2022-9-28 22:43 發表
最可笑係d人狐假虎威攞港島最有錢個個出黎講就扮到的自己都係個個卡屎

那裏來的優越感

引用:
原帖由 將軍奧運 於 2022-9-28 23:18 發表

最可笑係d人狐假虎威攞港島最有錢個個出黎講就扮到的自己都係個個卡屎
攞人哋條裙冚自己對瘦腳

高人一等

以前公司係港島區,同事大部分住港島,只有我係新界呢~佢哋真係有份優越感架,話旺角都吾識路喎,好少去,我心諗旺角d街邊夠港島d街復雜呀~其實係佢哋不太睇得起九龍區就真囉~

有咩?

引用:
原帖由 生果轉貼員 於 2022-9-29 06:58 發表
有咩?
真係有架,我以前有個同事住港島嘅,佢話唔會過九龍架,佢話咁遠,點會過去 ? 又話九龍d 人好粗魯喎, 我以前唔知原來有唔少港島人覺得,佢地真係高尚d架。

港島其實舊樓多

我又唔覺住港島不可一世,係你住將軍澳自卑咋?

係,連住耀東村嘅,都笑住奧運站維港灣

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]