• 瀏覽: 23,742
  • 回覆: 110
  • 追帖: 3
應該政府要求,全力支持樓市

匯豐推兩年定息按揭計劃,首兩年利率維持2﹒75厘
https://amp-news.cnyes.com/news/id/4965831
  《經濟通通訊社28日專訊》最近匯豐銀行上調最優惠利率0﹒125厘,由5厘調升至5﹒125厘,並推出定息計劃在貸款期的第一年固定按揭息率為2﹒75厘。該行又新增兩年定息按揭計劃,利率維持2﹒75厘。

先減壓測,再二年凍結加息,上車好容易

軟着陸...

引用:
原帖由 一休小徒孫 於 2022-9-28 17:24 發表
軟着陸...
一招將加息化為泡影

又幾吸引

預視p會大升

定息按揭計劃一向都有,但有限額

其實而家唔係因為加息供唔起層樓而樓價跌, 係因為美債都升穿 4%, 收租回報只有 2.x%, 除非樓價預期係上升, 如果唔係投資者唔會入巿, 

而自住既人, 將筆錢拎黎收息 4%, 交租 2.x%, 都仲有剩, 所以樓價要跌令回報吸引, 或者租金大幅上升, 先會令投資者或者自住客入返巿令樓價止跌

引用:
原帖由 我係你契爺 於 2022-9-28 17:13 發表
應該政府要求,全力支持樓市

匯豐推兩年定息按揭計劃,首兩年利率維持2﹒75厘
https://amp-news.cnyes.com/news/id/4965831
  《經濟通通訊社28日專訊》最近匯豐銀行上調最優惠利率0﹒125厘,由5厘調升至5﹒125厘,並推出定息計劃在貸款期的第一年固定按揭息率為2﹒75厘。該行又新增兩年定息按揭計劃,利率維持2﹒75厘。
人地匯豐唔傻
扣起你2%回贈
即是跟番3.75%的有兩年罰息回贈PLAN
仲要之後硬食H+1.3無埋個CAP封頂位

你剛好兩年轉按, 匯豐就當扣起你回贈
你兩年後繼續 , 匯豐唔駛加P都可以食盡你無CAP的H+1.3 , 好過H+0借俾同業
銀行出俾你梗有原因既

我個人覺得
1)匯豐銀行想抄英國兩年調定息按揭一次的好處
2)但又唔想抄兩年定息的壞處(以H+立即轉移加息風險俾供款人)
3)順便CUT埋回贈
一箭三響

引用:
原帖由 Sui 於 2022-9-28 17:44 發表
其實而家唔係因為加息供唔起層樓而樓價跌, 係因為美債都升穿 4%, 收租回報只有 2.x%, 除非樓價預期係上升, 如果唔係投資者唔會入巿, 

而自住既人, 將筆錢拎黎收息 4%, 交租 2.x%, 都仲有剩, 所以樓價要跌令回報吸引, 或者租金大幅上升, 先會令投資者或者自住客入返巿令樓價止跌
依個ching識嘢

樓市根本問題是租務回報太低 扣埋管理費、差餉同物業稅 實質回報少於2厘!

而家放定期係銀行都穩收三厘 仲邊度有人會買樓收租?

點會死錯人, 邊有甘筍

2年有鬼用

樓升

引用:
原帖由 marlborobblove 於 2022-9-28 18:01 發表
2年有鬼用
仲要用左定按 就無左2%回贈 即係加每年加一厘息 實際首兩年為3.75厘

引用:
原帖由 mr__chan 於 2022-9-28 17:42 發表
定息按揭計劃一向都有,但有限額
買樓借一年,二年的短債, 增加自己的不確定性風險

銀行唔會計錯數,死錯人.........

主題標籤 #按揭 #貸款
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]