• 瀏覽: 55,672
  • 回覆: 243
  • 追帖: 3
+8
積金局:「積金易」平台目標為降低行政費55%2022年9月25日 10:22

【Now新聞台】積金局主席劉麥嘉軒稱,正全力構建「積金易」平台,目標將行政費降低55%。

立法會去年通過推行強積金電子平台「積金易」,劉麥嘉軒稱,行政費佔基金開支比率逾四成,「積金易」可把行政工作程序標準化、精簡化和自動化,又稱推動減費一直是積金局的首要任務之一,其中2007年的基金開支比率是2.1%,目前已下降至1.37%,減幅達35%,積金局會繼續與業界創造更大減費空間。

目標?即係繼續拖拉,9UP!

冇幾多剩

清0運動

引用:
原帖由 交易聲東擊西 於 2022-9-28 12:58 發表
冇幾多剩

人口老化,越來越多人到65歲出成績表,
唔係搭梯,就肥佬!

回報同收費掛勾市民條氣應順D回報唔理想更平都無人買

引用:
原帖由 xyz# 於 2022-9-28 13:06 發表
回報同收費掛勾市民條氣應順D回報唔理想更平都無人買
MPF供款一定要放入政府資金池,但管理責任全歸供款人。

蝕錢,因為供款人自己懶做管理

泛民稱強積金搶劫打工仔 建制派斥滿口歪理

保險界議員陳健波

保險界議員陳健波發言時狠批鄺俊宇滿口歪理,沒有引述正確數據,指僱員可以自行選擇收取不同管理費用的強積金計劃,並舉例指俗稱「懶人基金」的預設投資策略最高只需支付百分之零點九的行政費。陳更「暗寸」鄺,指議會充斥很多「騙子」,但「騙子」卻得到最多選票。陳又認為,現時需大量人手處理強積金文書工作,效率低又不環保,相信設立積金易平台可提升效率及調低行政費。

連啲65歲後低風險基金 都要蝕十幾個%
佢都仲好意思收管理費

取消強積金,還富於民!

除咗保守基金係唔蝕之外, 大部份都血流成河.

人仔開始跌了😅🙈老美下次再加3/4 

引用:
原帖由 super@ 於 2022-9-28 13:14 發表
連啲65歲後低風險基金 都要蝕十幾個%
佢都仲好意思收管理費
「錢在銀行,人在天堂」

目標、將來、計劃、可能............有下調空間...........

引用:
原帖由 Hermas.妹妹 於 2022-9-28 13:17 發表
人仔開始跌了😅🙈老美下次再加3/4 
有咩貨幣升?李老味通脹唔方便睇到?
https://youtu.be/c2i-WwtWelQ

剩幾多有咩關係?最後咪都係入阿爺袋

引用:
原帖由 banjo. 於 2022-9-28 13:17 發表
除咗保守基金係唔蝕之外, 大部份都血流成河.
保守都要蝕不過唔使血流成河

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]