• 瀏覽: 56,140
  • 回覆: 243
  • 追帖: 3
+8
重搞咩鬼MPF 輸硬
供來把鬼咩 拿D錢出來消費剌激經濟好過LA

引用:
原帖由 超級怪天才 於 2022-9-28 13:55 發表

去晒大陸股同基金經理個袋
點去法?個流程係點?

好彩8月轉左保本, 只係輸左2K

引用:
原帖由 超級怪天才 於 2022-9-28 13:12 發表
泛民稱強積金搶劫打工仔 建制派斥滿口歪理

保險界議員陳健波

保險界議員陳健波發言時狠批鄺俊宇滿口歪理,沒有引述正確數據,指僱員可以自行選擇收取不同管理費用的強積金計劃,並舉例指俗稱「懶人 ...
張建制派3隻字改做基金公司, 就會明白佢地既心聲

唔好意思!我係賺的。

你要理財,財先會跟你的!

儲左22年MPF,仲衰過銀行食1厘息,起碼吾係負數先

引用:
原帖由 200888 於 2022-9-28 13:49 發表

MPF係港英政府97前送俾香港人既大禮

早於1966年,港英政府已就在香港設立中央公積金的可行性展開研究。
港英政府更分別於1987年5月13日、1991年7月10日、1993年12月15日舉行的立法局會議上討論公積金的可行性,但意見存在分歧。
1995年1月,港英政府宣佈,由於人口老化等原因使公眾對老年退休金計劃的意見過於分歧,當局放棄推行老年退休金計劃。
1995年3月8日港英 ...
即係話香港冇特首肯為香港人取消強積金!

2007 穿埋2蚊

今年到而家賺左4萬左右,本來賺9萬😢

引用:
原帖由 200888 於 2022-9-28 13:49 發表

MPF係港英政府97前送俾香港人既大禮

早於1966年,港英政府已就在香港設立中央公積金的可行性展開研究。
港英政府更分別於1987年5月13日、1991年7月10日、1993年12月15日舉行的立法局會議上討論公積金的可行性,但意見存在分歧。
1995年1月,港英政府宣佈,由於人口老化等原因使公眾對老年退休金計劃的意見過於分歧,當局放棄推行老年退休金計劃。
1995年3月8日港英 ...
咁就多得英女皇啦, 怪唔得有人喊得咁淒厲啦, 人已去如黃鶴, 冇仇報鳥.

全部hold 在外資手你自己話會點

MPF 只係政府不想負責任的結果 目的只係想令各位納稅人享受唔到福利 例如:需要資產限制的 高齡津貼  但係最後MPF亦蝕到趴係到

無MPF每月進供, 港女最少-50%

引用:
原帖由 含L至軟 於 2022-9-28 14:17 發表
唔好意思!我係賺的。

你要理財,財先會跟你的!
基金經理必賺, 不論升跌, 每次買賣都賺硬, 越理財賺得越多.

只剩一百萬 好彩仲有廿年先退休

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]