• 瀏覽: 25,959
  • 回覆: 96
  • 追帖: 1
要還左錢先可以賣,定還是可以照賣樓,只係將筆負責轉到個人名下?

負咗要講明,列明喺約到

引用:
原帖由 足夠迷離的劍蘭 於 2022-9-28 12:49 發表
負咗要講明,列明喺約到
即係無錢找數唔比賣?

引用:
原帖由 驚青俊男6.0 於 2022-9-28 12:45 發表
要還左錢先可以賣,定還是可以照賣樓,只係將筆負責轉到個人名下?
你還按揭俾銀行時補足錢 = 交易完成

你唔夠錢還銀行按揭 = 撻訂 , 交易無法完成

你唔駛唸, 賣樓筆錢一定先去銀行填數, 再去其他二按抵押債主, 再有剩先有你份

想自己攞筆錢先, 就唔好做按揭, 就咁簡單

貪曾年代,簽臨約攞咗訂,賣家著草,追唔返,宜家無呢支歌仔唱

引用:
原帖由 驚青俊男6.0 於 2022-9-28 12:45 發表
交比銀行賣

嚟緊應該會出現大量個案

引用:
一系要自己跑山平倉
一系買家肯同你找數
相信負資產業主
只可以供死會,老破,著草。。。
🤭🤭🤭

引用:
如真係負資產,除非供不倒,否則一定不賣,歷史已給予答案。

樓主唱淡咁多年... 咁都唔知,唔係掛..

引用:
原帖由 kan3011 於 2022-9-28 15:33 發表

如真係負資產,除非供不倒,否則一定不賣,歷史已給予答案。
咁如果供唔到呢?

引用:
原帖由 驚青俊男6.0 於 2022-9-28 18:28 發表

咁如果供唔到呢?
銀行收樓, 填唔到數一定老破, 重要負擔埋銀行追債支出.

只要唔供2期銀行就做野, 先出封警告信, 再唔供就收樓, 其間法律開支幾甘, 因銀行揾大律師行做野, 肉在鉆板上, 欠銀行債好慘.

所以好多人在逃生門前賣樓, 免成負資產.

引用:
原帖由 GambleT 於 2022-9-28 18:44 發表

銀行收樓, 填唔到數一定老破, 重要負擔埋銀行追債支出.
我想問個重點係,如果已經負資產,但我睇淡樓市,又無錢填筆差價,我可以主動賣樓嗎?將來再慢慢還筆錢。

無理由睇住佢跌多4,5成下

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]