• 瀏覽: 17,654
  • 回覆: 154
  • 追帖: 1
+21
政府真係好唔比面D大地主, 佢地投地時話有單軌, 而家已經CUT左,地主門係嘗試自救, 包裝跑道區做park peninsula, 是低密度海濱生活

政府仲踩多腳, 幅地拎來賣起碼過百億, 而家話打算拎來做過度性房屋... 都真係幾奢侈,然後個外觀...難民營咁款

咁park peninsula可以點算? 會X豐賣樓仲吹到係"九龍既貝沙灣",真係唔好介意, 到時落街出出入入, 住過度性房屋即係劏房戶個類市民住係隔離

點解政府規劃一幅丟空左廿年既地,可以搞到咁不倫不類

示意圖係咁

現實係咁

又話世界級游輪碼頭,一直無船停=廢的,有船到港都係笑死人,只係出醜,訪港旅客一落船,只見乜都無一片荒涼,就得個類似「難民營」既建築物

那個"內海"唔知算乜海景,廢的,而且又臭,只係停船沒什麼用途,應該填曬佢令跑道同觀塘連接,那就可以釋出大片市區地+解決交通問題,但而家有"維港保護條例" 又唔可以咁做,50年代時, 觀塘牛頭角九龍灣, 全部都係填海填出來, 唔係邊有咁多平地  

睇航拍機出來,先知方倉佔地咁大,如長期只用來做幾層高樓宇,是否嚴重浪費資源 ,最重要係方倉面積,目測=隔離私樓兩個地盤,以之前跑道地賣地,一幅80億計,呢個方倉地至少值160億

當初拎啲地來做方倉,結果搞好曬先發覺無需要用,而家拆又唔係,只能拎來做過渡性房屋

個到拎來做過渡性房屋,你估又會好吃香? 派左入去啲人,到時又會屌無配套,無野買,坐車麻煩,返工唔方便,無學校,海景當飯食咩  

完全是兩邊不討好,只不過如上面所講,當時起方倉,而家起好又無用,唔通馬上拆咩,就係安排嚴重不當

真係好靚

引用:
原帖由 vky11009 於 2022-9-27 07:15 發表

政府真係好唔比面D大地主, 已經CUT左單軌, 地主門係嘗試自救, 包裝成什麼park peninsula

政府都真係幾奢侈, 幅地起碼過百億, 難民營咁款既外觀, 做過 ...
政府根本想趕走班大孖沙,佢哋都賺咗咁多年,係時侯交番D建築權比國家!

想將垃圾區死吹爛吹吊高黎賣

再嘈就加個堆填區落去。

引用:
原帖由 將軍奧運 於 2022-9-27 07:28 發表
真係好靚
啟德跑道區嘗試包裝做park peninsula,仲點SELL低密度海濱生活?

引用:
原帖由 將軍奧運 於 2022-9-27 07:45 發表
九龍站有劏房戶.......
真係唔好介意, 到時落街出出入入
住過度性房屋, 即係劏房戶, 全港最貧窮個類人住係隔離

引用:
原帖由 19天下 於 2022-9-27 07:41 發表
再嘈就加個堆填區落去。
而家有什麼"維港保護條例" 又唔可以咁做,50年代時, 觀塘牛頭角九龍灣, 全部都係填海填出來架啦

引用:
原帖由 vky11009 於 2022-9-27 07:53 發表

那個所謂"內海", 海景都廢的又臭, 只係停D船沒什麼用途
個"內海"其實應該填曬佢, 同觀塘連接, 可以釋出大片市區地+解決交通問題

但而家有什麼"維港保護條例" 又唔可以咁做
50年代時, 觀塘牛頭角九龍灣, 全部都係填海填出來架啦
唔係邊有咁多平地
唔畀你填埋個窿,與犯民阻住你起樓嘅策略一致。

擺明係想過正苦一棟

好心你班業主俾少少良心好唔好 你間屋已經坐擁無敵大海景 依家連出面識gic 用地都想霸撚埋,唔通窮人真係冇資格睇海景

引用:
原帖由 daniel_mk2 於 2022-9-27 08:21 發表
好心你班業主俾少少良心好唔好 你間屋已經坐擁無敵大海景 依家連出面識gic 用地都想霸撚埋,唔通窮人真係冇資格睇海景
呢度好多人支持跑道加建過渡屋架

改番個勁D嘅brand 叫「天與海」shared apartment, 繼續 保持氣勢, 什麽「君臨天下」都行埋一邊

引用:
原帖由 daniel_mk2 於 2022-9-27 08:21 發表
交通問題點解決?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]