• 瀏覽: 10,843
  • 回覆: 36
近期拆息走勢反覆,與供樓相關的港元1個月同業拆息(HIBOR)今報0.92厘,較對上一個交易日升6點子。

以目前大型銀行H按息率全期H加1.3厘計,實際供樓利率約2.22厘,以400萬元貸款額計,年期25年,業主最新每個月供款17,386元,相比去年11月低位的實際供樓利率1.36厘,每月供款15,736元,每個月業主開支增加1,550元。

飲少杯凍飲搞掂啦

引用:
原帖由 Gerrard-8 於 2022-9-27 07:45 發表
飲少杯凍飲搞掂啦
我杯凍飲HK$150一杯,每日一杯

已經封左頂

引用:
原帖由 五層樓泡泡 於 2022-9-27 01:51 發表
近期拆息走勢反覆,與供樓相關的港元1個月同業拆息(HIBOR)今報0.92厘,較對上一個交易日升6點子。

以目前大型銀行H按息率全期H加1.3厘計,實際供樓利率約2.22厘,以400萬元貸款額計,年期25年,業主最新每個月供款17,386元,相比去年11月低位的實際供樓利率1.36厘,每月供款15,736元,每個月業主開支增加1,550元。
樓主係咪無資產無物業的租租?
連Cap都唔知係乜的話
不如算吧啦

仲會升的

係就係飲凍檸茶,不過冇飯食

引用:
原帖由 同學愛三仙 於 2022-9-27 10:17 發表

點會丫 借幾多千萬xd
借7.x球。呢幾個月供由25.xK加到19.xK,每月供多4千幾。即是每日150大元

未計出租樓,冇眼睇了

樓主坐左好耐?仲0.92%?

引用:
原帖由 日落涼爽的蕃茄 於 2022-9-27 09:21 發表

樓主係咪無資產無物業的租租?
連Cap都唔知係乜的話
不如算吧啦
佢唔唔加封頂 rate? P都有可能升

引用:
原帖由 kendrickng70 於 2022-9-27 13:10 發表

佢唔唔加封頂 rate? P都有可能升
下??你講緊乜

引用:
原帖由 clogalaxy 於 2022-9-27 07:59 發表

我杯凍飲HK$150一杯,每日一杯
係半島酒店可飲2杯!

唔係已經2.6咩?0.9好似7月 個時LO WOO....
P都加左啦....

主題標籤 #貸款
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]