• 瀏覽: 13,071
  • 回覆: 54
一炮過買入自住!

各位C兄,你們用甚麼指標去判斷入市時機?

紅顏禍水
雖然我自己有一些看法,但想參考一下其他人的見解。
希望各位C兄不吝分享。

引用:
原帖由 超級大壞蛋★ 於 2022-9-24 20:50 發表
一炮過買入自住!

各位C兄,你們用甚麼指標去判斷入市時機?
你仲唔衝入天水圍買濕地?拿拿聲喇,唔係就比d阿伯買曬架喇

入市信息就係自己完全唔想入市既時候

引用:
原帖由 頌當涯角 於 2022-9-24 21:29 發表

你仲唔衝入天水圍買濕地?拿拿聲喇,唔係就比d阿伯買曬架喇
我唔要去天水圍

引用:
原帖由 WillLeun 於 2022-9-24 21:32 發表
入市信息就係自己完全唔想入市既時候
想入市既時候唔入市
完全唔想入市既時候入市?

這個入市信息讓我感覺混亂、矛盾、難以操作

你唔去股票版

有能力兼且有需要之時, 就是入市訊號。

定期高至4厘以上,新樓租金低至兩厘以下,因乜解救要買?

引用:
原帖由 買尾國股等跳樓 於 2022-9-24 22:18 發表
你唔去股票版
耐左冇返嚟,蕩失路...

引用:
原帖由 falconV8 於 2022-9-24 22:20 發表
頗有道理

引用:
原帖由 19天下 於 2022-9-24 22:27 發表
定期高至4厘以上,新樓租金低至兩厘以下,因乜解救要買?
我是準備好資金,並非現時買
C兄講得啱

我想法是用定存回報和租金支出的比較作一個入市訊號
我現時租住心儀的市區三房單位
預留買樓的資金暫時放銀行做定期
當定存回報不能負擔租金支出的時候,便是入市時機

資金已預留,除租金以外不作其他開支
當定存回報多於租金支出,資金會越滾越大
將來就更有能力買樓,或者有能力買更大更好的單位

當定存回報不再能支持租金支出時決定入市
可以避免資金被租金蠶食

呢個想法如果有錯,請各位C兄指正

引用:
原帖由 falconV8 於 2022-9-24 22:20 發表
的確真

引用:
原帖由 超級大壞蛋★ 於 2022-9-24 22:41 發表

我是準備好資金,並非現時買
C兄講得啱

我想法是用定存回報和租金支出的比較作一個入市訊號
我現時租住心儀的市區三房單位
預留買樓的資金暫時放銀行做定期
當定存回報不能負擔租金支出的時候,便是入市時機
如果以租金vs定期作指標 也不一定要等租金>定期,當定期與租金嘅差距由擴闊轉為收窄就要考慮行動了。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]