• 瀏覽: 7,158
  • 回覆: 20
內房借左唔少美債。。
美息升,縮表
市場上美元越來越少
人民幣繼續跌
呢個煲爆起上來。。。

與內地房策, 有絶大關係。

引用:
原帖由 mr__chan 於 2022-9-24 12:53 發表
內房借左唔少美債。。
美息升,縮表
市場上美元越來越少
人民幣繼續跌
呢個煲爆起上來。。。
國企接盤

供多於求,邊有得救,根本就住唔曬供應過硬

引用:
原帖由 mr__chan 於 2022-9-24 12:53 發表
內房借左唔少美債。。
美息升,縮表
市場上美元越來越少
人民幣繼續跌
呢個煲爆起上來。。。
又中美狗計,受雙重打擊,要俾貴利息,又要蝕匯價慘慘慘

局住開關沽港樓救市

引用:
原帖由 小小荀盤 於 2022-9-24 15:02 發表
局住開關沽港樓救市
開唔開關黎緊都係沽港樓,港元強吸引

引用:
原帖由 同學愛三仙 於 2022-9-24 12:37 發表
繼續同自己講出面乜事都無?
是不是不同關原因之一?

中國與環球加息潮逆向而行,在內地承做按揭業主雖免受利息攀升之苦,卻有蒙受爛尾樓損失的危機。下半年席捲全國的爛尾樓停止還貸潮據報繼續惡化,儘管中央政府已強力介入,下令「保交樓」約兩個多月,但加入停貸行動的業主所涉項目仍有增無減。

外媒引用數據顯示,截至上周五為止,內地共有342個房地產項目的業主加入斷供潮,相較於7月底的319個略增。為應對樓盤 ...
吹到好L嚴重咁!無非就想呀爺放寬樓市同埋救市,等外資早年被呀爺鎖在地產既資金得以鬆鎖,再配合美國加息將資金回流美國.  但只可以説痴心妄想。

一定係假消息。我哋有習主上喺度。

引用:
原帖由 kokoko 於 2022-9-24 14:11 發表

國企接盤
國企都頂唔順,有唔少國企都縮得就縮,而家都係各地城投敢買地,與其話敢買地,不如話焗住買地頂住個市。

引用:
原帖由 寒冷方正的蘿蔔 於 2022-9-24 14:45 發表

又中美狗計,受雙重打擊,要俾貴利息,又要蝕匯價慘慘慘
今個年尾應該幾難受!

銀行收咁多磚頭無拿用嫁 wo 

引用:
原帖由 uncannyoracle 於 2022-9-24 16:11 發表

國企都頂唔順,有唔少國企都縮得就縮,而家都係各地城投敢買地,與其話敢買地,不如話焗住買地頂住個市。
新聞有講,國企接手

經濟市場唔係叫句口號就得 晶騙大國

主題標籤 #投資 #按揭
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]