• 瀏覽: 59,095
  • 回覆: 506
  • 追帖: 1
+2
引用:
原帖由 屢禁不改 於 2022-9-24 01:45 發表

香港既國際形象甚差;正如你去旅行會揀菲律賓定星加坡吖?一樣睇法!
喺歐美眼中
香港已經差過新加坡
政府只能夠搵柬埔寨呢類第三世界傾合作
更加證明變到幾垃圾

可以讓多啲人外遊駛錢,返嚟唔駛被迫住酒店隔離,順應民心。

引用:
原帖由 屢禁不改 於 2022-9-24 01:38 發表

日本仔睇住香港人嚟割韮菜!
禁外遊

或出岸要比一百萬港元旅行稅

就算唔出去玩,d錢都唔會係香港消費,班曱甴咪將d錢去比醫生寫醫生紙😂😂香港死唔死臭唔臭大家有無責任,香港人唔好再扮清高

吾積極開內關,選擇舒適躺平之路,正一逐步走向邊緣化,呢20年鄉港咁發達全靠14億中國人市埸,依家選擇放棄,睇下真係有幾多外國人衝黎鄉港投資,消費,旅遊……

一般人有幾錢身家?搵得幾多?最好嚟個大蕭條,有資產嘅變破晒產,冇資產嘅都係冇資產姐,柒棺記得派錢呀

三年抗疫證實係搵守規矩的市民笨 大把人唔遵守 例如機組人員 大把人唔洗打針 例如大陸來 買醫生紙

如果香港一早放棄跟足呀爺嘅岸九清零政策,經濟就唔使甘撚差,人才就唔使被歐美星加坡搶哂了

引用:
原帖由 屢禁不改 於 2022-9-24 01:38 發表

日本仔睇住香港人嚟割韮菜!
個個都話返自己鄉下
究竟自己係中國人定係日本人?
要記住日本人係幫外國人排斥中國
所以我哋唔應該去日本幫佢哋振興經濟

引用:
原帖由 鬼屋加加速神童 於 2022-9-24 06:05 發表
可以讓多啲人外遊駛錢,返嚟唔駛被迫住酒店隔離,順應民心。
外國遊客邊有消費能力👎👎
只能靠我國同胞😊
可惜佢地吾會來

引用:
原帖由 newpopocar 於 2022-9-24 00:50 發表
港元強勢,咁貴都唔會有人嚟
外幣弱勢,本地人走哂的旅行
聖誕節肯定一潭屎水
聖誕前0+0

引用:
原帖由 Essentials 於 2022-9-24 06:46 發表
吾積極開內關,選擇舒適躺平之路,正一逐步走向邊緣化,呢20年鄉港咁發達全靠14億中國人市埸,依家選擇放棄,睇下真係有幾多外國人衝黎鄉港投資,消費,旅遊……
講得正確👍👍
以前香港經濟大好都是靠我們偉大祖國💪👈

現在想靠外國傻瓜說法🤪🤪

all in bear🤟🤟🤟🤣

引用:
原帖由 虎影俠 於 2022-9-24 01:47 發表

咁有冇計,外資已經好難再返黎香港,0+0都係博佢地唔走住,背靠祖國但又開關無期可以點,高檔芯片香港又冇技術,得個爛鬼金融中心,咩都2頭唔到岸真係冇咩前景🤷🏻‍♂️
背靠祖國就要先想辦法和祖國免檢度通關,搞好自由行,香港經濟才有望回復,外來有錢遊客不會來,吸引不大,背包黨會來擺街賣唱找錢

引用:
原帖由 小邪靈子 於 2022-9-24 07:10 發表

外國遊客邊有消費能力👎👎
只能靠我國同胞😊
可惜佢地吾會來
只要阿爺學香港咁採用0十3,就會有好多內地人來港

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]