• 瀏覽: 2,706
  • 回覆: 34
+9
香港太多乞衣人
佢哋為反而反
寧願花幾千蚊去買唔洗打針嘅醫生紙
都唔願意去打針
香港就係俾呢啲少數「為反而反膠」害死

https://hd.stheadline.com/news/realtime/fin/2374523/即時-金融-紐倫港不再│香港被新加坡超前-全球金融中心跌出三甲
「紐倫港」不再!由英國智庫Z/Yen與中國綜合開發研究院共同編制的全球金融中心指數(GFCI)發表最新報告,香港排名被新加坡追上,跌出三甲,排名第4位,而美國紐約遙遙領先排榜首,英國倫敦緊隨其後。

香港排名跌一位至第四位,新加坡則連升3級,升至第三位。香港在兩次同類調查GFCI31、GFCI30都排第三位。不過,其實香港評分較上次增加10分,但新加坡評分則增長14分,已總評分計,新加坡只是比香港高一分。

報告指,紐約已連續4年壓倒倫敦,高踞全球金融中心指數的冠軍寶座,Z/Yen董事長麥內利表示,倫敦第二名的位置穩固,但全球局勢須大幅轉變,才有機會再度挑戰第一名。

報告顯示,法國巴黎取代日本東京重返前10名之列,東京則跌至第16名,而俄國莫斯科則比半年前大跌22位,排名第73名,主要是西方國家在因俄烏戰爭後,中斷與莫斯科的往來。

港府發言人指,香港整體評分上升,並在金融業發展水平方面的排名較上一期躍升四位。與此同時,報告指出香港的從業員對本港作為國際金融中心的未來競爭力最為充滿信心,強調會繼續吸納意見,勇於改革,鞏固和提升香港的資本市場及國際金融中心的角色。

港府發言人表示,會繼續以創新思維發展本港的金融服務業,主動對接好國家的發展戰略和需要,一方面為香港開拓更大的發展空間,另一方面更好地服務實體經濟和國家發展大局。

老友們,無論你哋班膠手點樣去封鎖言論,都掩蓋唔到事實真理嘅,唯一掩蓋到嘅就係你哋嘅格局。
新加坡恆久以來也是中國……..

我懷疑呢個智庫組織收咗水做嘢,有乜理由鄉港而家仲排到第四,話尾四都喺做馬,包尾至啱

香港最大問題係不再國際化!

引用:
原帖由 飛天盒仔 於 2022-9-23 06:24 發表
香港太多乞衣人
佢哋為反而反
都唔願意去打針

https://hd.stheadline.com/news/realtime/fin/2374523/即時-金融-紐倫港不再│香港被新加坡超前-全球金融中心跌出三甲 ...
1967年暴動又唔見香港有事?

排名依啲嘢 仲要睇咁重做乜

如果新加坡真係有香港咁多賭仔
賭場暢旺

第日就知味道

引用:
原帖由 飛天盒仔 於 2022-9-23 06:24 發表
香港太多乞衣人
佢哋為反而反
都唔願意去打針

https://hd.stheadline.com/news/realtime/fin/2374523/即時-金融-紐倫港不再│香港被新加坡超前-全球金融中心跌出三甲 ...
1989年北京暴動又唔見中國有事?

引用:
原帖由 frankiefung33 於 2022-9-23 08:33 發表

1989年北京暴動又唔見中國有事?
因為維持唔耐,同埋北京果次係小事。

同香港 19 年柒出國際嘅暴動根本無得比。

香港嘅根基就係俾 19 年黑暴壓到最後一根稻草

香港人真係好可憐

引用:
原帖由 frankiefung33 於 2022-9-23 08:10 發表

香港果時都無算乜嘢金融中心啦,咪玩啦。

引用:
原帖由 社會敗類 於 2022-9-23 07:37 發表
可以有唔同意見嘅

不過香港太多反社會人士,乜都反一餐,唔似得人哋,管你乜嘢人權,打針大過天。

引用:
原帖由 frankiefung33 於 2022-9-23 08:10 發表

一早講左香港唔可以冇林鄭架啦

引用:
原帖由 飛天盒仔 於 2022-9-23 08:42 發表

香港果時都無算乜嘢金融中心啦,咪玩啦。
1967年暴動後香港起飛了!

引用:
原帖由 frankiefung33 於 2022-9-23 08:45 發表

1967年暴動後香港起飛了!
女王統治下仲有雷落時代喎,點起飛法呀?

英國佬係香港大貪特貪黃賭毒周街都係咁起飛呀?

香港真正起飛嘅時候應該係 80 年初。

咁啱內地改革開放,大量資金流入香港。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]