• 瀏覽: 14,726
  • 回覆: 75
  • 追帖: 1
+5
加了

美國聯儲局一如預期,第三次加息四分三厘,並大幅調高未來利率展望。

聯儲局公開市場委員會一致議決,將聯邦基金利率目標範圍,由2.25厘至2.5厘,調高到3厘至3.25厘,是今年第五次加息,利率已經升至2008年1月以來最高。

聯儲局官員大幅調高今明兩年的利率展望,其中利率到今年底的預測,調高1厘至4.4厘。

《路透》認為是暗示今年餘下時間,最少還會再加息四分三厘一次。明年底的利率預測,調高約0.8厘至4.6厘,即最少加息一次,最快後年才有望掉頭減息。

局方首次公布2025年利率預測,平均估計全年減息1厘至2.9厘。

至於議息聲明措辭與上次相近,主要改動是形容消費開支和生產,由增長放緩變成只有輕微增長,重申適宜繼續加息,高度關注通脹風險。

得喇 有睇新聞喇

硬好話下年要減息啊,仲話要同我賭100個

引用:
原帖由 萬家懷舊的名錶 於 2022-9-22 02:53 發表
加了
美國死期到了💪💪

賣左樓嘅,今期應該盡情沽美國股市,真係發啦

食花生等睇美爆

引用:
原帖由 kengplai 於 2022-9-22 06:36 發表
放過佢哋啦,每日睇住自己資產貶值,心裏已經不好受,不過之前佢哋真係太囂張

引用:
原帖由 ANZAS 於 2022-9-22 07:03 發表

放過佢哋啦,每日睇住自己資產貶值,心裏已經不好受,不過之前佢哋真係太囂張
why不好受?呢十年八年,冇晒炒家,只剩長線投資者。調整吓係好事喎

2025年先減息?咁硬膠好頂唔到2025年已經破產

引用:
原帖由 clogalaxy 於 2022-9-22 07:08 發表

why不好受?呢十年八年,冇晒炒家,只剩長線投資者。調整吓係好事喎
係囉 硬好賺少兩三球 當係碎銀

想幫它的空軍平倉,由高位沽,諗個倉有幾大,要平倉,要貨,很難,找美國的聯儲做勢

希望香港又唔加或只加0.25,忍多陣先等地產商出下貨,蝕多幾個月,益下香港人

引用:
原帖由 kengplai 於 2022-9-22 06:36 發表
賭100個?100個薯片定蝦條

下年年中,大機會加到5.25

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]