• 瀏覽: 12,704
  • 回覆: 16
  • 追帖: 2
+2
係呀

現在市場很複雜
首先係老野已經吾會旭,開始等死,中佬主導但係班中佬又冇$

一千萬以下最安全,但係班中佬又要新又要地鐵,太舊又炎太舊例美孚沙一
三房本身根本吾多中佬買得起,移民因素只係其次,因為現在移民人少而且大多係來自一千萬以下只係中下產
很多人45以上先夠$換三房
例如荃灣舊區因為老野多,所以會相對有承接力

至於你所指二千萬舊中產市場,例如半山何文田甚至太古都好缺乏承接力,因為老嘅吾多吾旭,呢D只會佢地自己圈子入面有市場,例如老野資助中佬分支同區,因為很少外區中佬會突然去半山或根本買不起

至於三四千萬以上,吾受加色影響,呢班人$多價會可能好D,但重點係根本冇幾多個有$人呢個世界,要好難先有人接,可以用有價冇市難搵客形容

另外,大6佬只會買一手,例如跑步區前排丶北角黃竹坑,不過根本到呢D做左二手就冇市場,根本冇咁多有$嘅香港人

完~

一個字窮中佬

講開現在D兩房呎貴又吾平價硬因為噤住搶中佬,三房只係貴少少相對地平

問題核心所在最幣係中佬太窮,$都在就黎死果班耆老手上

引用:
原帖由 carters 於 2022-9-21 13:56 發表

青黃不接~社會己經失去增長動力
一代窮過一代,所以房屋問題亦是社會問題
中佬窮主因係生不逢時!!

引用:
原帖由 hingfai709a 於 2022-9-21 13:59 發表
豪宅跌得仲甘呀
毫宅好難搵人接

引用:
原帖由 hingfai709a 於 2022-9-21 14:06 發表

對, 參與嘅人少, 升嗰陣可以升好多, 同樣, 跌亦可以跌到無譜, 反而兩三房嘅大路貨, 波幅冇咁大
中佬角度,根本普通三房都唔係大路貨

引用:
原帖由 keyman98 於 2022-9-21 14:12 發表

其實樓市一層扣一層,現在見到好似兩房先跌,因為多移民盤,但是換樓鍵是一層扣一層,兩房和3房差距大,自然3房都會跌,之後4房大單位都會跟跌。
現在未跌,可能因為未有承接,當中有成交時,便會知道。
你話兩三房差距大?啟徳荒1310炸喎三房,果度普通兩房都千二中,加少少有多個房多個屎坑,咁不如三房當兩房住

引用:
原帖由 天地有正正 於 2022-9-21 14:40 發表

原來現在移民人數算係太少 前景真不堪入目
算少,因為佔左人口好低比例
現在市跌係因為加色!!因為一早20年已經有大英,咁點解今年先跌呢

引用:
原帖由 超級扁扁的妹頭 於 2022-9-21 14:43 發表
九龍塘燈柱貼滿豪宅減價盤
好多就算正常市況,都要放兩三年

引用:
原帖由 hingfai709a 於 2022-9-21 14:47 發表

真心唔係好識啲豪宅點玩法, 無謂識少少, 扮代表, 唔好好似啲硬好咁, 老點啲散戶入市啦
冇用如果投資計,因為首先全香港跌都係跌(咁毫宅可能只係好少少),而且放很麻煩,收租又蝕水風險又高

自住計,吾覺得香港果D真係毫囉,只係塊地貴,咪又係屋一間!!

引用:
原帖由 火之牧羊人 於 2022-9-21 14:50 發表
好簡單,人窮回歸基本。二餸飯,便宜又大碗!!
好多人只是因為方便而食,吾係窮,而且都吾平

引用:
原帖由 OnlyHuman 於 2022-9-21 14:53 發表

人地外國豪宅係有埋球場戲院
倫敦既成個皇宮咁

交電費請工人都夠過引
冇咁誇張,不過人地4M都靚過呢度九倍,傘

引用:
原帖由 OnlyHuman 於 2022-9-21 14:56 發表

好多年喎
廷文禮士道個座新樓都賣咗十世

次次渣車都見到AA曬太陽

九龍塘市區house, low rise, lump sum 咁大
升市買唔到貨, 跌市都搵唔到客..
以前D人向上望,一層一層咁上,宜家時代吾同

引用:
原帖由 CKL28 於 2022-9-21 15:35 發表

美孚,沙一3房
根本70後先想
80s後,隨時層樓老過自己
點買落手

至於我親戚寶翠園
和現在老闆住香港島
中上價樓
根本應該有外國護照,
根本無影響

至於搵100k/月
真是想走,
一樣絕不困難
(新加玻應該無問題)
60丶70后老野八運思維已經過時,佢地重視地段方便丶卡屎,一層層上,但係佢地好命所以可以致富

80丶90后中佬,最緊要新丶地鐵,大佢地買不起,佢地元朗上蓋都覺得冇問題,根本一間兩房已經供死佢地,呢班人冇$又要求多又計較,同埋佢地根本冇品味

主題標籤 #移民
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]