• 瀏覽: 31,108
  • 回覆: 56
其實好多屋苑都唔畀食煙,要係啲指定吸煙區先可以食。
當然你係自己屋企你鍾意點食都冇問題啦,但真係唔明,點解我鄰居咁鍾意開住屋企大門,坐喺近門口位到食煙,食到出面走廊全部都係煙味。
一出lift,就已經好大陣煙味,啲煙味仲要傳埋入我屋企,明明全屋都冇人食煙,但就因為隔離屋,所以被逼日日聞二手煙,搞到屋企人連門窗都唔敢開,好心個鄰居要食煙就閂下門係屋企自己食啦,冇人想食二手煙呀

引用:
原帖由 MANDELING 於 2022-9-20 16:02 發表
當然你係自己屋企你鍾意點食都冇問題啦,但真係唔明,點解我鄰居咁鍾意開住屋企大門,坐喺近門口位到食煙,食到出面走廊全部都係煙味。
一出lift,就已經好大陣煙味,啲煙味仲要傳埋入我屋企,明明全屋都冇人食煙,但就因為隔離屋,所以被逼日日聞二手煙,搞到屋企人連門窗都唔敢開,好心個鄰居要食煙就閂下門係屋企自己食啦,冇人想食二手煙呀
開住門食可能空氣流通啲

點解唔直接同佢講反而要係網上講?
唔敢同佢講可以搵樓下保安同佢講

引用:
原帖由 MANDELING 於 2022-9-20 16:02 發表
我樓下個仆街冚家鏟,成日係露台食,我一聞到就小落去小爆佢

而家有D電子煙(唔知係咪全部都係咁), 無煙味,你食左二手煙都唔知。

我同層都有條友成日喺走廊食煙

會唔敢晾衫係出面

引用:
原帖由 波坡bo羅me 於 2022-9-20 16:47 發表

開住門食可能空氣流通啲
流晒去我屋企呢

引用:
原帖由 Marlboro22 於 2022-9-20 20:25 發表
點解唔直接同佢講反而要係網上講?
唔敢同佢講可以搵樓下保安同佢講
想同大家呻下啫

引用:
原帖由 樓下食煙四煎粽 於 2022-9-21 07:40 發表

我樓下個仆街冚家鏟,成日係露台食,我一聞到就小落去小爆佢
如果係樓上,可能佢啲煙灰跌晒去你果到

引用:
原帖由 Coke_duo 於 2022-9-21 09:46 發表
而家有D電子煙(唔知係咪全部都係咁), 無煙味,你食左二手煙都唔知。
係比普通嘅二手煙好聞啲,但都對身體唔好呀

引用:
原帖由 陽光宅女 於 2022-9-21 12:50 發表
會唔敢晾衫係出面
我連門窗都唔敢打開

引用:
原帖由 MANDELING 於 2022-9-21 13:01 發表

係比普通嘅二手煙好聞啲,但都對身體唔好呀
正是。
我就係咁既意思, 無味既煙你食左二手都唔知, 但一樣會唔舒服。
即係你憐居都可以咁,到時你一樣食二手, 但係你唔知。

我同樓主情況一樣!唯有將把風扇放在門口吹返出走廊,真係投訴無門,係私人地方食真係耐佢唔何!😔

我屋企個窗台成日有煙味吹入黎, 兩間房同個廳都有, 冇辦法,只有關窗,香港太多冇公德心煙民

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]