• 瀏覽: 44,424
  • 回覆: 337
  • 追帖: 3
+6
以為香港五光十色,個個爭住生仔,依家個個想走,已經有好多學校停辦,長遠樓市需求低,價格受壓⋯⋯

引用:
原帖由 amazingdiscuss 於 2022-9-13 09:52 發表
以為香港五光十色,個個爭住生仔,依家個個想走,已經有好多學校停辦,長遠樓市需求低,價格受壓⋯⋯
我當年考會考時 有十幾萬人考

今年DSE只有4萬幾人 少左3分之二考生

即係香港少於3分之二青壯年人口

引用:
原帖由 amazingdiscuss 於 2022-9-13 09:52 發表
其實好多國家都係咁,國內都係咁,世代唔同,而家搵娛樂方便咗,睇手機都睇幾個鐘,香港養育孩子成本又高,到佢識上網時又難教,其他地方都還好香港仲要住咁細,一定生得少啦

引用:
少子化,老年化,何來承接?

引用:
好快有好多聰明人衝出來講,大陸大把人,怎會怕人少,因為聰明人吾睇新聞,不知道國內同樣出現出生率下降問題。

引用:
原帖由 keyman98 於 2022-9-13 10:43 發表

好快有好多聰明人衝出來講,大陸大把人,怎會怕人少,因為聰明人吾睇新聞,不知道國內同樣出現出生率下降問題。
國內出生率係下降,但二線城市嘅人,都係繼續湧入一線城市北上廣深,所以影響二,三,四線城市,而一線城市,根本無影響。

香港對於中國,係唔係一線城市?

問題不在市民 , 而係政府有沒有長遠規劃 , 香港還有沒有世界競爭力 .

香港無人咪引入內地同胞 , 港府最叻呢招 .

引用:
你好似有意計少咗移民入香港嘅人!

大陸同胞放百份一人過嚟已經填補哂啦

所以明日大魚,北部區真係冇乜必要,集中資源做重建仲實際

引用:
原帖由 平靜消毒的筆芯 於 2022-9-13 10:49 發表

國內出生率係下降,但二線城市嘅人,都係繼續湧入一線城市北上廣深,所以影響二,三,四線城市,而一線城市,根本無影響。

香港對於中國,係唔係一線城市?
已經承認了出生率下跌,要較其他城市湧入來頂住。
其實只要諗一下,為何二線城市要湧去一線城市,原因是二線經濟未夠發達,所以湧去一線,但再過多十年八年其他二線城市也高度發達時,湧入一線城市自然也會減少。
其實你自己都已經答了問題,只是分析不夠而已。
田即是我所講的根本問題木,閣下也同意,只是因為現在仍有很多二線城市未夠發達,可以把問題推後大年八年,但問題仍會慢慢浮,如果同樣即是面對現實,如果不同意只是逃避現實,請問問下是前者或後者呢?

褪色

2000年已經研究古洞北、粉嶺北發展,唔去做,搞到今時今日供應不足

附件

1.png(189.24 KB)

引用:
原帖由 kokoko 於 2022-9-13 11:15 發表
2000年已經研究古洞北、粉嶺北發展,唔去做,搞到今時今日供應不足
經過22年,唔知動工未呢

引用:
原帖由 keyman98 於 2022-9-13 11:09 發表

已經承認了出生率下跌,要較其他城市湧入來頂住。
其實只要諗一下,為何二線城市要湧去一線城市,原因是二線經濟未夠發達,所以湧去一線,但再過多十年八年其他二線城市也高度發達時,湧入一線城市自然也會減少。
其實你自己都已經答了問題,只是分析不夠而已。
田即是我所講的根本問題木,閣下也同意,只是因為現在仍有很多二線城市未夠發達,可以把問題推後大年八年,但問題仍會慢慢浮,如果同樣即是面對現實,如果不同意只 ...
核心城市永遠都係核心城市,當啲人由二線城市湧去一線城市,除非一線城市發展到極限容立唔到超負荷人口,否則無可能人口會逆流動流去二線城市,而二線城市高度發達超過一線城市呢個論點就唔成,二線城市只係執二灘,吸收一線城市流出黎嘅資源

你睇下美國紐約,日本東京?幾十年啦,二線城市追唔追到一線?

人望高處,一線城市點解係一線城市,係有歷史背景,地理位置,國際影響,社會結構,政府政策等做成,唔係你話取代就可以完全取代

主題標籤 #移民
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]