• 瀏覽: 2,478
  • 回覆: 10
係咁的 , 小弟今年6月岩岩搬左出房企自己住 ,
最近出左事(衰自己 ^.^" ) , 睇下各位下有無方法幫手拆解下 ... ^.^"

我問 "租套房係咪一定隔音差" , 係因為事件同隔音好大關係 ... ^.^"

其實小弟都唔係第一次租房住 , 以前係台灣讀書都係果邊租過 ,
但果陣為左慳錢 , 就租左客房(即係無自己廁所)
住客房我 OK架 , 今次開頭都唸住租客房 , 但唸唸下又想對自己好 D ,
神推鬼拉就租左間套房(即係有自己廁所)

點知問題就來拉 ... 本身佢 D隔音都算合理(但唔係特別好拉) ,
但最大問題係係廁所度 , 我估我個廁所同隔離果個係相連 ,
所以對方一開水 , 我呢面就會明顯聽到 , 咁開洗衣機就更大鑊拉 ^.^"

上面係問題既第一層 , 第一層我都接受到 ,
問題係對面有幾次係係11:30PM左右先開洗衣機 / 沖涼(我估係沖涼拉)
佢唔係成日咁 , 但大概係佢地第4次係咁果陣 , 我一來唔知點訓好 ,
二來懷疑對手係有心報復
(因為果日 , 我係呢邊一大聲少少 , 佢果邊都有 "回應" ... 至於點解
我係呢邊會大聲左少少 , 我後面會講返 ^.^")

我果時理智線一斷 , 兼覺得要表示自己既不滿 , 就刻意造左 D聲響 ,
最最最大鑊係我唸住出房抖抖果陣 , 選擇左 "澎" 門 ...
坦白講我一定無用足全力 , 但應該除左隔離外既其他租房都聽既程度 ,
結果第三日朝(即係星期一 ... 事件發生係星期六晚) ,
門口多左張告示 : 晚上十點後禁高談闊論 , 包括應盡細聲關門 , 否則
即時取消合約 !!! ^.^"

講真 , 我平時己經盡量細聲架拉(尤其係我肯定左隔音差之後 ...
大概個半月前拉) ,
係11:30PM來 D明顯聲響 , 而且己經係第4次 , 我先理智線斷裂架咋 ...
^.^"

睇到呢度 , 係咪覺得我好憎隔離???
我係認 , 我覺得對方太小心眼 , 我整左少少聲佢就玩報復 ... 但係 ,
更大既問題係 , 我點解會 "大聲左少少" 呢???
呢個又係另一個套房本身既問題 ... 屎塔太細 ^.^" 小弟184CM/85KG ,
係個細屎塔痾屎 , 如果係一條過既話 , 幾乎肯定卡係度  沖唔走 ,
要等佢慢慢溶咁 D , 先沖得走 ... 雖時6-12小時不等 ^.^"

如果係碎塊狀排出都好 D , 但有時量多 , 佢有時都會咁岩有幾塊卡住
沖唔走(我呢次就係呢種情況 ... ^.^")
因為要等佢慢慢溶 , 即使蓋上馬桶蓋 , 都會有少少味滲出來架麻 ,
所以我會關閉個廁所趟門 , 呢個就係問題既第二層 ... ^.^"

唉 ... 個趟門開關時 , 路軌己經有少少聲 , 又因為兩道趟門既邊邊 ,
有一層膠 , 等關門沖涼果陣 D水唔會出左去 ...
問題就係因為呢一層膠 , 兩道趟門一關上就係產生張力 ,
要用 D力先打得開 , 而咁又好容易會產生一定聲音(我唸隔離會聽到) ,
本來都唔太大問題 , 但係如果果 D "S" 到夜晚都未沖得走 ,
咁我痾夜屎果陣就會嘈到隔離 ... ^.^"

我知 ... 問題有一半係我度 , 但我其實己經盡力細聲 ,
加上我己經比 D "S" 困擾左好多粒鐘 , 心情本來就好唔好 , 所以 ...
我認我都有問題 , 但我整係一下 , 佢一整就近10分鐘
(如果開洗衣機就唔只TIM拉 ^.^")

我 E+當然知衰拉 ... 第一步就係買個屎塔泵 , 希望馬桶卡 "S" 既情況
唔會出現 ; 第二係謹記唔好會報復方式 , 下次對面玩野 ,
就鼓下佢門 , 試下文明咁表達一下意見 ... ^.^"

大家覺小弟仲有無咩野可以做??? ^.^"
講真 , 我 E+都唔知係離間 , 定其他租客投訴 , 我好唔好主動搵隔離 ,
甚至業主解釋成件事???
但搵隔離我又覺有少少怪 ... 因為我要講晒成件事出黎 , 咁個前題就係
我認定佢當時係有心搞報復 ^.^"

搵業主咩 , 我又怕其實係其他租客投訴 , 業主都未知係咩水 "澎" 門 ,
我坦白就變左自己投案 ^.^"

搬啦仲問

引用:
原帖由 martinipsir 於 2022-8-31 08:02 發表
搬啦仲問
其實唔係隔音問題本身,而係隔音引起既鄰里問題。。。○| ̄|_

引用:
原帖由 ch_margaux 於 2022-8-31 10:02 發表
成編廢話,睇少少已經唔想睇。搬啦
咁易搬咩 ...

搬是最好方法

引用:
原帖由 tintin310 於 2022-8-31 15:39 發表
搬是最好方法
咁 ... 我就係唔想搬丫麻

千其唔好找對方傾,我試過!  一來本身間格原因,二來人哋覺得自己應該有公德心嘅就唔會係咁。  我樓上話自己好靜架😫。  我試過找樓上,之後有十幾人按門鐘講數😂  唯一辦法就係忍、一係搬。

引用:
原帖由 AKtly 於 2022-8-31 17:57 發表
千其唔好找對方傾,我試過!  一來本身間格原因,二來人哋覺得自己應該有公德心嘅就唔會係咁。  我樓上話自己好靜架😫。  我試過找樓上,之後有十幾人按門鐘講數😂  唯一辦法就係忍、一係搬。
多謝A兄認真回答 !!! ^.^

其實我之前唸過 , 佢下次如果又11:30PM開機/沖涼 ,
就會鼓佢門 , 講 : "SORRY , 你係咪開洗衣機/沖涼??? 因為我果邊幾受聲" 之類
^.^"

我覺得沒用嘅。 你以為佢唔知夜咩?😅我忍住先,希望可以搬。 Good luck!

引用:
原帖由 瑯琊王氏 於 2022-8-31 08:00 發表
係咁的 , 小弟今年6月岩岩搬左出房企自己住 ,
最近出左事(衰自己 ^.^" ) , 睇下各位下有無方法幫手拆解下 ... ^.^"

我問 "租套房係咪一定隔音差" , 係因為事件同隔音好大關係 ... ^.^"

其實小弟都唔係第一次租房住 , 以前係台灣讀書都係果邊租過 ,
但果陣為左慳錢 , 就租左客房(即係無自己廁所)
住客房我 OK架 , 今次開頭都唸住租客房 ,  ...
點樣可以限制人哋11點半唔可以沖涼?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]