• 瀏覽: 5,298
  • 回覆: 23
+2
https://ps.hket.com/article/3339859

發展商群起搶攻,10個全新盤下月蓄勢待發,涉3,718伙,按月倍增。啟德MIAMI QUAY I鐵定9月登場,打響PARK PENINSULA頭炮。北都兩盤元朗洪水橋滙都第1期及粉嶺ONE INNOVALE第2期,亦有望同月正面交鋒。業界料新盤續以貼市價推。

主力推九龍得Miami Quay一個, 其餘係元朗洪水橋, 淨低啲新盤都冇乜聲氣

人多咗就容易搭沉船

樓多咗就會唔值錢嘅喇

提示: 違規內容已被屏蔽
咁既環境九月推三千幾???背後操盤人意圖十分明顯

樓花都算貨尾?
現樓丟空才算貨尾

唔計發展商扣起唔賣
樓花階段都已清貨, 其實樓市已經很瘋狂
因為現樓賣唔出, 發展商才開始蝕管理費

咁睇,樓可能跌急咗,地代指數就可能升返一浸噯

有人放風Miami quay 下個禮拜上樓書+價單 係咪真

引用:
原帖由 hkguy001 於 2022-8-29 15:32 發表

樓花都算貨尾?
現樓丟空才算貨尾

唔計發展商扣起唔賣
樓花階段都已清貨, 其實樓市已經很瘋狂
因為現樓賣唔出, 發展商才開始蝕管理費
管理費對於發展商嚟講濕濕碎啦!

地產商走得快好世界

引用:
原帖由 newbornbabe 於 2022-8-29 15:55 發表

咁睇,樓可能跌急咗,地代指數就可能升返一浸噯
2015年尾加息、2018年尾加息,明顯反彈好小

引用:
原帖由 kokoko 於 2022-8-29 16:10 發表

2015年尾加息、2018年尾加息,明顯反彈好小

地代指數用途大家心中明白,升一升都係幫教主出貨啫。。。

引用:
原帖由 danielma1234 於 2022-8-29 16:04 發表

管理費對於發展商嚟講濕濕碎啦!
賣唔出
1)蝕息
2)管理費
3)單位執修費用

其實樓價要一年升5-10%先為得番

引用:
原帖由 天地有正正 於 2022-8-29 15:18 發表
咁既環境九月推三千幾???背後操盤人意圖十分明顯
Novo Land 仲有幾多個單位未賣?

引用:
原帖由 hkguy001 於 2022-8-29 16:19 發表

賣唔出
1)蝕息
2)管理費
3)單位執修費用

其實樓價要一年升5-10%先為得番
發展商最睇重「貨如輪轉」, 現金回籠~

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]