• 瀏覽: 18,088
  • 回覆: 95
  • 追帖: 1
+9
英國有咩值錢    金融?  英國不落日殖民地已衰竭...
法國比想像中強, 國土面積只是泰國左右...軍工唔差過美國...南韓K BOP女成日吹奏巴黎(又話小偷之都)..
法國足球藍球都世界第一....奧運贏過美國, 決賽時好似有少少讓賽/偏幫...
法國抄美國輸入非洲殖民地黑人...繁殖... (英國輸入黑人+印巴)
一般人只認為德國勁, 法國好似仲勁過德國...有殖民地資源!

瑞士 荷蘭  德國 法國 瑞典 意大利 西班牙 挪威  丹麥 .. 好似好多勁野...夾埋難怪威力大過美國( 德州, 加州, 紐約, .. 航天航空航海, 科技, 生物, 軍工, IT 半導體,  金融, 全能工業, 機械, 核電, 超市, 快餐飲食,  能源, 資源, 名牌, 品牌 ,文化, 4億人... 全球幾千軍事基地/殖民地 ).

美國沒弱點, 唯一弱點是成個歐洲夾埋可以打低佢/  "BLM LGBT 女權" 內部瓦解/黑人包括南美高速繁殖 !
天敵: 中東佬
人類最強末世兇器: BLM(本身恐武有力/黑色暴力/政治正確/炒你失業食谷種訓街) +LGBT(人類滅絕計劃) +女權(ME TOO/告到你身敗名裂/跳樓)  =>( 核戰)

塔利班20年後回歸(並非偶然/天意)可能就是左膠女權剋星, 學識越高, 越唔生.
估計80年後, 世界將由中東,印巴和黑人 新3國志主宰(小強式高速繁殖,平均 40歲已經抱孫, 1生5)

引用:
原帖由 買了衰股等跳樓 於 2022-8-19 17:09 發表
英國有咩值錢    金融?  英國不落日殖民地已衰竭...
法國比想像中強, 國土面積只是泰國左右...軍工唔差過美國...南韓K BOP女成日吹奏巴黎(又話小偷之都)..

瑞士 荷蘭  德國 法國 瑞典 意大利 西班牙 挪威  丹麥 .. 好似好多勁野...夾埋難怪威力大過美國.
英國最值錢係做美國佬忠心嘅附庸國,呢樣野係法國佬永遠都做唔到,明味?

引用:
原帖由 rayrayccw 於 2022-8-19 17:20 發表

英國最值錢係做美國佬忠心嘅附庸國,呢樣野係法國佬永遠都做唔到,明味?
會唔會隱藏實力, 佢GDP 同法國差唔多, 但就數唔出,
隱藏實力咁狗...

引用:
原帖由 rayrayccw 於 2022-8-19 17:20 發表

只知道英國好強金融, 但不及美國 猶太人有戰船而不殖民是為笨,

寫漏鵝剛超模

英國都有勞斯萊斯,不論係豪華汽車,定還是飛機引擎,勞斯萊斯都係屬於界別中的極致。
有跑車麥拿倫(雖然及不上布加迪)。
足球界嘅連續多年第一馳名品牌曼聯。
食物就有極品手工菜威靈頓牛柳,平民美食炸魚薯條。
歐洲最大商業銀行滙豐集團。
其中一個石油定價機制布蘭特期油。
還有一個全球知名公司註冊地,英女王私人擁有的土地-人島

淨係一個人島,打贏好多國家嘅知名品牌。

仲未計仲有個海外領地-百慕達。

仲有全球黃金定價機制。

倫敦黃金買賣價。

引用:
原帖由 曾經最後的芋頭 於 2022-8-19 17:55 發表
英國都有勞斯萊斯,不論係豪華汽車,定還是飛機引擎,勞斯萊斯都係屬於界別中的極致。
有跑車麥拿倫(雖然及不上布加迪)。
足球界嘅連續多年第一馳名品牌曼聯。
食物就有極品手工菜威靈頓牛柳,平民美食炸魚薯條。
歐洲最大商業銀行滙豐集團。
其中一個石油定價機制布蘭特期油。
還有一個全球知名公司註冊地,英女王私人擁有的土地-人島

淨係一個人島,打贏好多國家嘅知名品牌。

仲未計 ...
匯豐 渣打  巴克萊  來斯....等, 垃圾, 買過就有共嗚...DKLM.

足球來講皇碼第一.
食品唔夠法國,,,出色
英國有教育,  可惜 1797  9901  日日股災....
百威啤酒  VS 291  168  茅台...
嘉能可 英國石油 ... 唔夠D 黑石 美國果堆 ...
LME  388港交買佐後基本上日日股災...股災港...

瑪莎

引用:
原帖由 買了衰股等跳樓 於 2022-8-19 18:00 發表

匯豐 渣打  巴克萊  來斯....等, 垃圾, 買過就有共嗚...DKLM.

足球來講皇碼第一.
食品唔夠法國,,,出色
英國有教育,  可惜 1797  9901  日日股災....
百威啤酒  VS 291  168...
嘉能可 英國石油 ... 唔夠D 黑石 美國果堆 ...
LME  388港交買佐後基本上日日股災...

瑪莎 :smile ...
法國有冇一啲好出名嘅逃稅註冊地啊?

英國就有幾個,人島,百慕達,開曼群島。
全球好多公司係佢哋三個地方註冊,每年向英國政府繳納不少公司稅務。

呢啲就係英國嘅軟實力囉。

引用:
原帖由 曾經最後的芋頭 於 2022-8-19 18:07 發表

法國有冇一啲好出名嘅逃稅註冊地啊?

英國就有幾個,人島,百慕達,開曼群島。
全球好多公司係佢哋三個地方註冊,每年向英國政府繳納不少公司稅務。

呢啲就係英國嘅軟實力囉。
法國巴黎連泡菜架妹妹都最神往 港女最愛CHANNEL , 香水, 米芝連...港男最愛瑞士錶和TESLA...
軟實力仲有銳實力.

公司好似是獨立佐果D 島國自賺

有機會都好想去歐洲旅行💜

引用:
原帖由 買了衰股等跳樓 於 2022-8-19 18:15 發表

法國巴黎連泡菜架妹妹都最神往 港女最愛CHANNEL , 香水, 米芝連...港男最愛瑞士錶和TESLA...
軟實力仲有銳實力.

公司好似是獨立佐果D 島國自賺
係你所講嘅當然係事實。

賺錢最強,當然低成本高利潤。

例如瑞士鐘錶,咪又係金屬一件,勝在品牌價值高賣得貴。

名貴手袋,咪又係人工塑膠皮革,勝在品牌價值可以賣得貴一啲。

米芝蓮,屌用嘅材料咪又係平價材料,勝在品牌效應,又可以賣得貴一啲。

雖然足球有皇馬這個第一品牌,畀到盡,西班牙仲有第二品牌巴塞羅那,但係英國呢!!起碼有曼聯曼城利物浦車路士阿仙奴熱刺,仲有深受泰國人喜歡的李斯特城,雖然唔係第一,但勝在夠多。

如果汽車上的品牌,講到最豪華,一定係勞斯萊斯。
如果民用客機引擎,最強嘅都係英國勞斯萊斯,美國通用電汽都係排第二咋。

雖然賺錢係講低成本高利潤,
但最強嘅更加係躺著也能賺錢。

做到躺著也能賺錢,方法就是制定規則,
人哋要跟你的規則。
例如:
布蘭特期油定價機制。
倫敦黃金買賣價定價機制。

更加唔少得,你嚟我地方註冊,我收平啲你。
但記住要交稅。人島,開曼群島,百慕達,又點會冇向宗主國英國進貢稅收啊。

可惜法國無能原,無糧食,最大獲系次紙唔夠用,無入口死得!

法國不嬲都係工業強國。英國佬就商業法律。

引用:
原帖由 今晚有飯開 於 2022-8-19 18:31 發表
可惜法國無能原,無糧食,最大獲系次紙唔夠用,無入口死得!
咪講佐佢有好多非洲和中南美殖民地,

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]