• 瀏覽: 20,974
  • 回覆: 86
  • 追帖: 6
小弟打算舉家移居到內地,並打算賣掉香港的房子;
家中有好多書籍、CD、
愛下廚既太太又有好多沙煲罌罉,話好貴買返黎想帶埋上去,
仲有佢o係日本訂返來既廚刀 ...

請問有無邊 d 搬運公司可以運哂呢 d 家當上去啊?
仲有無 d 乜野係唔可以運既呢? 煩請各位師兄師姐賜教!

我都幫朋友搵緊,不過相信搵唔到,因為任何野搬返大陸都要打稅,如果你唔介意比稅金,睇吓有冇運輸肯做?

螞蟻搬家
自己慢慢帶上去

可能海關征嘅稅比在國內買過新的和加上運輸費還要多 ! 注意,CD 帶翻國內,過關時可能會畀關員囉嗦 !

我以前有響內地買80,90‘s 英文歌精選落嚟聽,幾十蚊一隻,香港海關見到冇嘢講,但帶返上去真係有機會打稅!

引用:
原帖由 柯彥溫 於 2022-8-17 09:43 發表
小弟打算舉家移居到內地,並打算賣掉香港的房子;
家中有好多書籍、CD、
愛下廚既太太又有好多沙煲罌罉,話好貴買返黎想帶埋上去,
仲有佢o係日本訂返來既廚刀 ...

請問有無邊 d 搬運公司可以運哂呢 d 家當上去啊?
仲有無 d 乜野係唔可以運既呢? 煩請各位師兄師姐賜教!
網上揾下,但價錢吾平,至于書籍同CD. 你最好同搬屋公司溝通好,家具就無問題。
申利:上個月先搬完。
十箱野,有部電視,有個芒。洗左萬三人仔。

其實香港宜家仲有冇收買佬收舊電器?

引用:
原帖由 良心打白條 於 2022-8-17 13:53 發表

網上揾下,但價錢吾平,至于書籍同CD. 你最好同搬屋公司溝通好,家具就無問題。
申利:上個月先搬完。
十箱野,有部電視,有個芒。洗左萬三人仔。
請問師兄搬咗幾多箱嘢?唔計電器嗰啲一共幾重呢?

我都有好多自己嘅雜物包括衫需要搬上去,雖然我唔會帶任何電器傢俬。

引用:
原帖由 一頃良田 於 2022-8-17 19:16 發表

請問師兄搬咗幾多箱嘢?唔計電器嗰啲一共幾重呢?

我都有好多自己嘅雜物包括衫需要搬上去,雖然我唔會帶任何電器傢俬。
十箱,約共三百幾kg. 主要係衫,海味,相,雜物。
埋單計,電視同個芒都佔五千。

引用:
原帖由 良心打白條 於 2022-8-17 19:38 發表

咁請問報關煩唔煩呢。係完全交畀物流公司定係自己都要列出曬好詳盡俾物流公司先至有得搞呢?

引用:
原帖由 良心打白條 於 2022-8-17 19:38 發表

係咪即係嗰三百幾kg係唔包括電視同嗰個mon呀?咁即係話呢三百幾kg一共大約八千蚊呀?

引用:
原帖由 一頃良田 於 2022-8-17 20:30 發表

咁請問報關煩唔煩呢。係完全交畀物流公司定係自己都要列出曬好詳盡俾物流公司先至有得搞呢?
俾資料物流公司,大既內容,由物流公司報關。

引用:
原帖由 一頃良田 於 2022-8-17 20:37 發表

係咪即係嗰三百幾kg係唔包括電視同嗰個mon呀?咁即係話呢三百幾kg一共大約八千蚊呀?
係吾包電器重量。

正常每kg價錢,要事前講清楚。海鮮價。
仲有個消毒費。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]