• 瀏覽: 24,411
  • 回覆: 147
受到西方國家制裁的俄羅斯,雖然未至於經濟崩潰,不過在電子產品方面就需要自食其力,技術上無可避免變得落後。最近俄羅斯 PC 品牌公佈了全新國產手提電腦,在規格上就可以感受到事態的嚴重。

俄羅斯 PC 品牌 Bitblaze 最近公佈的手提電腦 Titan BM15 採用了俄羅斯研發的 Baikal-M1 處理器,其使用 ARM 架構,有 8 個 Cortex-A57 核心,整合 Mali-T628 GPU,採用 28nm 工藝生產。規格上來看已經是 7-8 年前的技術。

28納米
應該封埋佢

俄羅斯唔係有稀土咩 沒反制

即係 取替聯想

電腦用10年前的技術都可以, 性價比較高.

有邊個買最新的CPU? 中國都要加把勁做國產的. 不要依賴進口就算.

引用:
原帖由 買大陸股等跳樓 於 2022-8-15 19:46 發表
即係 取替聯想
聯想用Intel CPU. 一制裁就唔賣得

所以話全球L導都係阻住地球轉,淨係識攪分化收割人民

引用:
原帖由 huiyuanguo886 於 2022-8-15 19:30 發表
俄羅斯唔係有稀土咩 沒反制
石油已經夠玩...

手提電腦行吾到Windows 都係廢,軟件大量欠缺的!

俄羅斯人民站起來了

如果中美衝突不斷升級, 全中國被美國制裁, 香港人在用既  apple  store, google store, ms office, ms windows .... 都會不能更新或購買.

甚至儲存係美資銀行既錢, 證券行, 炒緊既美股, 債券, 都可能會被凍結, 所以醒既, 就要學李+x咁, 早早搬離呢啲地方.

大家無一倖免. 現實就係大家往呢個方向行緊.

引用:
原帖由 買大陸股等跳樓 於 2022-8-15 19:46 發表
即係 取替聯想
你好似搞錯左,俄羅斯自研CPU,係取代Intel AMD喎。

我部ipad 都用咗7年,都唔覺有乜問題,D嘢睇你點用,有錢嘅就年年換,無錢嘅一樣生活

28nm... 用到火燒咁熱,點解小米唔賣機比餓攞屎既🤔 反正美國佬都成日玩野,唔差在玩大d直接同餓攞屎做生意攞

10年前電腦,其實夠用。

引用:
原帖由 Zzlaz 於 2022-8-15 19:28 發表
受到西方國家制裁的俄羅斯,雖然未至於經濟崩潰,不過在電子產品方面就需要自食其力,技術上無可避免變得落後。最近俄羅斯 PC 品牌公佈了全新國產手提電腦,在規格上就可以感受到事態的嚴重。

俄羅斯 PC 品牌 Bitblaze 最近公佈的手提電腦 Titan BM15 採用了俄羅斯研發的 Baikal-M1 處理器,其使用 ARM 架構,有 8 個 Cortex-A57 核心,整合 Mali-T628 ...
來自台積電??

主題標籤 #5g #俄羅斯
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]