• 瀏覽: 49,291
  • 回覆: 197
  • 追帖: 6
+4
內銀近幾年都一直都偏弱, P/E好平, 息好高
其實內銀潛力好高, 國家是大股東無有怕, 可以長線持有
好似中國銀行有成10厘息, 買層樓收租都係得3厘
問題是內銀可以安心持有, 睇下中國銀行既仔中銀香港
P/E成12倍, 同一種管理, 點解中國銀行得3倍P/E
可能是無乜增長, 但股息就年年增加, 估值其實相當吸引
買股票就是要弱勢時買入, 沽出你就是輸家
我建議買入內銀三寶, 9至10厘息無投資可以做到
到時一轉勢, 可以做到收息兼賺價, 現價20000點買都唔怕熊市
股票就係咁, 有時好弱, 有時好強
持有10年8年, 保證跑贏所有投資

你今日買左未呀?

我5蚊入左939

盤數係咪真

引用:
原帖由 ilsgl 於 2022-8-15 18:33 發表
盤數係咪真
內房條數

內房泡沫爆破, 避一 避 觀望

引用:
原帖由 Qoo888888 於 2022-8-15 18:06 發表
內銀近幾年都一直都偏弱, P/E好平, 息好高
其實內銀潛力好高, 國家是大股東無有怕, 可以長線持有
好似中國銀行有成10厘息, 買層樓收租都係得3厘
問題是內銀可以安心持有, 睇下中國銀行既仔中銀香港
P/E成12倍, 同一種管理, 點解中國銀行得3倍P/E
可能是無乜增長, 但股息就年年增加, 估值其實相當吸引
買股票就是要弱勢時買入, 沽出你就是輸家
我建議買入內銀三寶, 9 ...
其實好奇怪!

2007-2008年 建行/工行$4.x-7.x

15年後 又係咁上下,但中國經濟番了幾番!!

股價 咁多年點解 唔郁?

引用:
原帖由 買大陸股等跳樓 於 2022-8-15 19:04 發表
內房泡沫爆破, 避一 避 觀望
咱們中國人大把錢可以捐身家救內房

引用:
原帖由 買尾國股等跳樓 於 2022-8-15 19:06 發表

咱們中國人大把錢可以捐身家救內房
今時唔同往日

冇咁大隻鴿乸!

引用:
原帖由 KFC3144 於 2022-8-15 19:06 發表

其實好奇怪!

持有建行15年,成本系負數

理得佢咩數,年年有息派就可以

引用:
原帖由 買大陸股等跳樓 於 2022-8-15 19:07 發表

今時唔同往日
全部大數據,電子化,跟本走唔甩

引用:
原帖由 買尾國股等跳樓 於 2022-8-15 19:09 發表

全部大數據,電子化,跟本走唔甩
冇錢嘅繼續冇錢, 有錢就充公

我和men哥都十分同意樓主

工行和建行合理值肯定值$10以上

引用:
原帖由 KFC3144 於 2022-8-15 19:06 發表

其實好奇怪!

內房閹左幾多

主題標籤 #投資
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]