• 瀏覽: 34,131
  • 回覆: 227
最近有外出坐飛機的朋友,都不再說外國的月亮特別圓,反而講外國的機場特別繁忙.......
見到改為3+4,非常感恩,相信香港機場很快便可回復以往的繁忙.....
早兩三個月前到過機場一次,人真的很少,食店只有二三間營業,其它店舖大部分都無開.....
今日又去機場一次,人多了,歡笑聲也多了,店舖營業的好像多了少少.......
係check in counter前見到長龍,見到部分家庭客推了很多行李去過磅,似是走佬客......
不想談論這些人的決擇,人各有志,對個人來說,香港係地球上最好的地方.......
想講的是,這些要走佬的人,真的會為香港樓巿帶來危機?
個人覺得是不會的:
1. 這只是微不足道的少數,即是最近新聞講香港人口下跌,更大的原因是未全面通關,想來的還未能來.....
2. 這些人急於走佬,賤賣樓宇,推低樓市?只有蠢人或身有屎的人才急於賣樓,這些人對樓價下跌只有很少的影響.....
3. 這些人走了,係外國揾唔到食,最後又返來,歷史已經重複了不只一次!
4. 全面通關只是時間問題,作為國際城市,又是大灣區的重要一員,相信未來的機埸會比疾症前更繁忙,加上三跑已開通,可以容納更多人口往來,未來對住房的需求會更大!
當然,如果你是業主,目前還是要繼續忍耐一下,悲觀的樓巿氣氛很快會過去......

引用:
原帖由 zoeandzoe 於 2022-8-15 02:56 發表
最近有外出坐飛機的朋友,都不再說外國的月亮特別圓,反而講外國的機場特別繁忙.......
見到改為3+4,非常感恩,相信香港機場很快便可回復以往的繁忙.....
早兩三個月前到過機場一次,人真的很少,食店只有二三間營業,其它店舖大部分都無開.....
今日又去機場一次,人多了,歡笑聲也多了,店舖營業的好像多了少少.......
係check in counter前見到長龍,見到部分家庭客推 ...
香港已經唔再係國際城市,唔好再自欺欺人。

引用:
原帖由 wayfarer 於 2022-8-15 03:26 發表

你對香港的情況,可能不是很了解.......
香港同以往可能有所不同,國際定位或者會有改變,但香港仍然是國際城巿,而且會比以往更繁榮.....

引用:
原帖由 wayfarer 於 2022-8-15 03:26 發表

仲話走咗會返嚟先好笑。

引用:
原帖由 zoeandzoe 於 2022-8-15 03:33 發表

香港同以往可能有所不同,國際定位或者會有改變,但香港仍然是國際城巿,而且會比以往更繁榮.....
面對現實啦,香港已經唔係國際城市。

引用:
原帖由 hfceddie 於 2022-8-15 04:05 發表

仲話走咗會返嚟先好笑。
咪好似baby縮叔呢類人,死去瘋頁國揾唔到食咪死返來香港囉

引用:
原帖由 hfceddie 於 2022-8-15 04:07 發表

面對現實啦,香港已經唔係國際城市。
你繼續唱衰香港,遲早被人拉

如果香港繼續行大陸個條清零路線,好肯定一世都唔可以同世界各國自由通關,香港遲早玩撚猿!

清零啊 預咗唔清零都唔會通關

繼續跌! 執平貨

引用:
原帖由 williamhk777 於 2022-8-15 05:02 發表
如果香港繼續行大陸個條清零路線,好肯定一世都唔可以同世界各國自由通關,香港遲早玩撚猿!
就算大陸封關幾十年都頂得住,十幾億人嘅內部消費足以打販老尾和屎眼聯盟

引用:
原帖由 Bunryuu 於 2022-8-15 05:07 發表
清零啊 預咗唔清零都唔會通關

繼續跌! 執平貨
快啲買,遲啲升返你就買唔起

引用:
原帖由 hfceddie 於 2022-8-15 04:05 發表

仲話走咗會返嚟先好笑。
宗主國戰敗改朝換代後係會返嚟嘅。

香港樓巿核爆都唔會冧,最多只係班業主賺少左。

引用:
原帖由 zoeandzoe 於 2022-8-15 03:33 發表

國際聯軍登門拜訪咪「國際城巿」咯

引用:
原帖由 wayfarer 於 2022-8-15 05:12 發表

宗主國戰敗改朝換代後係會返嚟嘅。
幾鬼死多係瘋頁國揾唔到食嘅二等賤民回流

主題標籤 #大灣區
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]