• 瀏覽: 7,810
  • 回覆: 35
+2
唔係呢單野仲以為拆咗,記得 80 年代去過幾次朋友屋企打麻雀,座樓已經好恐怖,樓梯走廊天花嘅電線 diu diu fing,照明差,好多燈都唔著,四圍雜物,環境真係好差 ,頭先上綱睇吓有冇成交,發覺 2021 都有 10 單 8 單,其實 60 樓無論自住或投資都唔會諗啦,上會亦難,除非搏重建

https://hd.stheadline.com/news/r ... 兒前科-母曾稱-可以唔要我哋但唔好虐待

大角嘴殺嬰案|男疑犯曾有虐兒前科 母曾稱:可以唔要我哋但唔好虐待

引用:
原帖由 少林36房 於 2022-8-14 13:54 發表
2003年做嘢間公司在富貴大廈附近,有次同業主則師食飯,則師指富貴大廈原來在那年代係好正嘅設計,天台那組涼亭美感十足,係大師級手筆。
係唔係大師級手筆就唔知喇,fd 住嘅單位則就麻麻,成間屋得一邊有窗,呈長方形,唔實用

而且上網都搵唔到 floor plan

引用:
原帖由 boss.tseung 於 14-8-2022 13:12 發表
唔係呢單野仲以為拆咗,記得 80 年代去過幾次朋友屋企打麻雀,座樓已經好恐怖,樓梯走廊天花嘅電線 diu diu fing,照明差,好多燈都唔著,四圍雜物,環境真係好差 ,頭先上綱睇吓有冇成交,發覺 2021 都有 10 單 8 單,其實 60 樓無論自住或投資都唔會諗啦,上會亦難,除非搏重建

https://hd.stheadline.com/news/realtime/hk/2363939/即時-港聞-大角嘴殺嬰案-男疑犯曾有虐兒前科-母曾稱-可以唔要我哋但唔好虐待
大角嘴以前船澳低下階層區,富貴大廈就係當年比呢班窮打工仔住,入去個feel似宿舍!但係地位好,幾年前收購失敗,唔係已經起咗新樓了!

引用:
原帖由 boss.tseung 於 14-8-2022 14:39 發表

係唔係大師級手筆就唔知喇,fd 住嘅單位則就麻麻,成間屋得一邊有窗,呈長方形,唔實用

而且上網都搵唔到 floor plan
附近地產有floorplan!

長方形單邊有窗,廚房廁所細房塞喺裏面嘅設計新蒲崗都有啦。

引用:
原帖由 少林36房 於 14-8-2022 15:55 發表

No La,當年住富貴大廈已經唔係低下層,再窮D住同區板橺房同床位,閣仔等。
都啱,果d就真係窮啦,不過60年前,中產好少搬入大角嘴,當時連2E都未行大角嘴道。

可以等收購重建

引用:
原帖由 少林36房 於 14-8-2022 16:23 發表

2E在70年以前,在竹棚欄轉入一段大角咀道後再轉入通州街再入彌敦道,後期行晒全條大角咀道。
師兄,1971年以後你啱,60年前,即係1962年間,路線係:

往九龍城碼頭途經:巴域街南昌街荔枝角道塘尾道旺角道上海街亞皆老街楠道衛理道加士居道漆咸道蕪湖街馬頭圍道土瓜灣道新碼頭街

我係呢個年代的

引用:
原帖由 少林36房 於 14-8-2022 16:54 發表

師兄你比我清楚,我係73先開始自己坐2E返學,再細D係阿媽帶我在詩歌舞街球場出面坐去住彌敦道舅母道。
當年我係塘尾道落車,行返入大角嘴,當時大同新村重係船澳,角祥街係倔頭路,大角嘴碼頭興建中,搭船要到旺角碼頭!those were the days!

主題標籤 #投資
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]