• 瀏覽: 15,646
  • 回覆: 133
有個租客話賣咗樓要移民,想幫兩老租層樓安享晚年,
佢話一次過簽十年約,比晒十年租你!
條件是市價八折,十年死約,不能加租,趕人走,
一次過收一球租!你制唔制?

收咗一球,資助呀仔買間,放比租客幫手供!
雞生蛋,蛋變雞!咁都唔明?
唔知有幾多人有呢種智慧

大跌市時先抽身,保老本
投資沒有不認輸,只有輸和贏
其實都有著數!先收一球,任使任花,十年後層樓依然是你的
至少可以豪幾年先啦!
又或者買銀行股收息,而家都八厘,復息計最少本利都二百幾,
又或者一球資助啊仔上車買多間收租!十年又多一個成功既業主
十年後只計通漲唔計樓升,都50%啦!
計來計去,會生金蛋既鵝點解要劏?養一世都願啦

沒有最膠只有更膠.

十年後吾交租點攪?仲要幫佢養埋兩老過世?大吉利事喺屋企拉左柴又點攪?

有咩事,你照顧兩老

當然唔好,貪個一球,手尾又多,如果十年後兩個人都年紀再大,又無錢,你係咪要上下東張西望?

引用:
原帖由 bbq323 於 2022-8-13 21:34 發表
八折?  老人家喎, 食幪左佢

睇嚟想賣斷兩老俾樓主

引用:
原帖由 bbq323 於 2022-8-13 21:34 發表
租客要加入兩個條件 一. 業主係full pay 二. 業主十年內不可返按

除返開其實得8千3蚊租一個月,好平租,仲可能要包生養死葬

引用:
原帖由 shichendao 於 2022-8-13 21:47 發表
沒有最膠只有更膠.
樓主果然有先見之明

引用:
原帖由 中色高潮 於 2022-8-13 22:31 發表

租客要加入兩個條件 一. 業主係full pay 二. 業主十年內不可返按
條件付合!十幾年前fp咗啦,銀行D錢都使唔晒,再收多一球,應該十年內無也需要按樓

引用:
原帖由 bbq323 於 2022-8-13 22:53 發表

條件付合!十幾年前fp咗啦,銀行D錢都使唔晒,再收多一球,應該十年內無也需要按樓
咁有錢 點解唔去做啲有意義嘅事 或者做下你有興趣又可以令人開心嘅生意呢? 相信你會話已經做緊啦。

說白了,香港好多十幾年前買落既,都是百多萬,而且已經多數供滿或FP咗!
一次過收一球租,等同一次過收返本,層樓就是0成本
業主持貨能力,強過鑽石
核爆都唔怕啦

真人真事,我老友今日剛剛簽了份租約,租比個大學生,一次過交咗一年租!十幾萬一次過,仲請我食片皮鴨慶祝
香港地,唔係個個業主都要訓身挖盡身家,借盡先至買到樓!
fp業主多的是
而家高通漲下,幾百萬都是散紙,買層好D,千零二千個先至住得下人

主題標籤 #移民
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]