• 瀏覽: 53,581
  • 回覆: 433
  • 追帖: 4
+13
由九大發展商合組公司正和政府商討啟德單軌列車重啟方案
最新方案會把路線更改為由宋皇臺站直線伸延至郵輪碼頭的簡單方案。
列車將由宋皇臺站出發,經過體育園區,都會公園,Park Peninsula。終點站將設於啟德旅遊中樞的綜合酒店和大型零售商業體並接連郵輪碼頭。
新走線將解決之前的技術和成本問題,有政黨,區內各持份者和發展商已經就計劃展開和政府商討。項目將大大增強跑道區商業項目的價值和方便遊客往返郵輪碼頭至港鐵站。

有關建議最快會在10月施政報告拍板!

對啟德坊來說並非好消息

引用:
原帖由 啟德之星 於 2022-8-13 09:53 發表
對啟德坊來說並非好消息
當然係好消息啦!啟德好,啟德坊就好

復活單軌復活價、啟德又升

係咪好似以前荔園條單軌車咁?

叫地產商自己比錢

引用:
原帖由 車站外圍的核心 於 2022-8-13 09:57 發表
復活單軌復活價、啟德又升
林鄭政府個個官都話呢樣做唔到,果樣做唔到。但原來好多野都可以解決,好多野都做得到!

香港仲有遊輪咩?

一間走撚咗,另一間執柒咗

引用:
原帖由 便便 於 2022-8-13 10:07 發表
香港仲有遊輪咩?

有生意就自然會返來

引用:
原帖由 海邊笨拙的榴槤 於 2022-8-13 10:10 發表

有生意就自然會返來
諗下好喇,香港自2019年已經無咩值得人嚟投資旅遊

引用:
原帖由 tvbdt 於 2022-8-13 10:20 發表

諗下好喇,香港自2019年已經無咩值得人嚟投資旅遊
有左單軌
跑道區3塊商業地皮肯定更值錢

引用:
原帖由 便便 於 2022-8-13 10:07 發表
香港仲有遊輪咩?

走左係暫時

引用:
原帖由 少林36房 於 2022-8-13 10:07 發表

起好一定去坐下當遊玩。
如果香港有單軌,應該一定吸引好多人去坐

引用:
原帖由 海邊笨拙的榴槤 於 2022-8-13 09:48 發表
由九大發展商合組公司正和政府商討啟德單軌列車重啟方案
最新方案會把路線更改為由宋皇臺站直線伸延至郵輪碼頭的簡單方案。
列車將由宋皇臺站出發,經過體育園區,都會公園,Park Peninsula。終點站將設於啟德旅遊中樞的綜合酒店和大型零售商業體並接連郵輪碼頭。
新走線將解決之前的技術和成本問題,有政黨,區內各持份者和發展商已經就計劃展開和政府商討。項目將大大增強跑道區商業項目的價值和方便遊客往返郵 ...
豬我都無用呢

主題標籤 #施政報告
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]