• 瀏覽: 39,625
  • 回覆: 138
  • 追帖: 4
+6
再加俄國石油戰. 大家估唔估到發生咩事?

1. 《衛報》:習近平將於下周訪問沙特
2. 中國石油(00857)、中國石化(00386)、中國鋁業(02600)、上海石油化工(00338)均發布公告表示,公司將根據美國證券交易法規定,申請自願將其美國存託股份從紐交所退市
3. 俄國話要用其它貨幣買石油.

睇來老美今次慘了. 可能推動石油 "去美元" 了.

所以其實 退市 係好消息。 夜期好似反映錯了。

引用:
原帖由 john_john_138 於 2022-8-12 21:55 發表
長遠向好, 但短時間美資要轉資金.. 所以會有震盪.

部份石油用人民幣交易

班鬼賊黎
得閒就搶
唔走先奇

快啲退,勿給美帝拖累

中國有能力搞好耐,但怕人仔國際化會影響出口,因為人仔可能會大升。宜家美國搞中國搞得太過份,中國無辦法下唯有先減用美元。

引用:
原帖由 acacac 於 2022-8-12 22:24 發表
班鬼賊黎
得閒就搶
唔走先奇
美國正趴街賊嚟的

引用:
原帖由 john_john_138 於 2022-8-12 21:55 發表
可能俾緊反應嗰班係以美元為主要貨幣嗰班

引用:
原帖由 運籌帷幄中 於 2022-8-12 21:19 發表
再加俄國石油戰. 大家估唔估到發生咩事?

1. 《衛報》:習近平將於下周訪問沙特
2. 中國石油(00857)、中國石化(00386)、中國鋁業(02600)、上海石油化工(00338)均發布公告表示,公司將根據美國證券交易法規定,申請自願將其美國存託股份從紐交所退市。
3. 俄國話要用其它貨幣買石油.

睇來老美今次慘了. 可能推動石油 "去美元" 了.
美完沒落之開端

引用:
你又錯,金融市場是奉行大美國主義,離開美國市啲人會當壞消息

引用:
原帖由 eliskw2000 於 2022-8-12 22:27 發表
中國有能力搞好耐,但怕人仔國際化會影響出口,因為人仔可能會大升。宜家美國搞中國搞得太過份,中國無辦法下唯有先減用美元。
唔好話亞爺,你估沙特唔怕㗎,收咁多廢紙,不如收人仔,亞爺創世界記錄沙漠起完條高鐵,沙特呢位年輕皇儲想改變國家,起多啲基建,同亞爺收人仔有著數好多,大家對數

引用:
原帖由 強勁的🐴 於 2022-8-12 22:40 發表

美完沒落之開端
無辦法, 瘋狂印錢. 全球都受夠了.

只係一件唔受熱捧貨品下架姐。 單睇857 H股比A股低成50%以上 就知咩事。 

引用:
原帖由 半夏善良的黑頭 於 2022-8-12 22:33 發表

美國正趴街賊嚟的
從一開始就係咁搶
到近期就搞到其他國家窮要做奴隸
自己白人4天工作做主管
所以唔理任何野
我都支持阿爺
做個中國人
最少要平等

主題標籤 #習近平
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]