• 瀏覽: 16,181
  • 回覆: 74
  • 追帖: 3
行政會議召集人點會隨口講,一定會成為事實,香港太多移民,需要內地人來補充人口

葉劉「印花稅」建議 政府內部有共鳴
http://hd.stheadline.com/news/realtime/hk/2362702/

葉劉的建議在政府官員中並非沒有共鳴。有官員指出,他理解葉劉並非建議取消「買家印花稅」,而是免除未住滿七年的「港漂」額外印花稅

可惜
阿爺要共富,唔要共鳴

引用:
原帖由 我係你契爺 於 2022-8-10 15:52 發表
行政會議召集人點會隨口講,一定會成為事實,香港太多移民,需要內地人來補充人口

葉劉「印花稅」建議 政府內部有共鳴
http://hd.stheadline.com/news/realtime/hk/2362702/

葉劉的建議在政府官員中並非沒有共鳴。有官員指出,他理解葉劉並非建議取消「買家印花稅」,而是免除未住滿七年的「港漂」額外印花稅
我覺得合乎邏輯。

一到埗凳都未坐暖都可以有消費券,點解買樓要俾額外印花稅呢?

自己人嘛!

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 驚青俊男1 於 2022-8-10 16:19 發表
只係取消內地專才同住港但未滿7年嘅新港人買樓,同取消所有內地人買樓免雙重印花稅係兩回事,實在同昨日所講差太遠

而家真定又未知,就當係真,完全對樓市無任何幫助
冇幫助?

我曾經有幾個租客係喺香港讀大學畢業嘅大陸人,全部都話等住夠7年就即刻買樓。

取消咗一定吸引更多專才嚟香港買樓。

依家樓價跌少少又喊痛

引用:
原帖由 驚青俊男1 於 2022-8-10 16:38 發表

昨日消息係:葉劉淑儀受訪指考慮免內地客雙重印花稅
而家消息係:免除未住滿七年的「港漂」額外印花稅

簡直差10萬9千里

本身來香港定居班人,住滿7年都係免左啦,只係提前左。

會吸引專才?有關係咩?唔覺香港樓比內地特別吸引囉。

當係真,你唔係唔知專才都有限額下?
「會吸引專才?有關係咩?唔覺香港樓比內地特別吸引囉。」

淨係未試過封城,封70幾日就已經夠吸引,唔信可以問吓郎咸平、蔡少芬。

「你唔係唔知專才都有限額下?」

用盡咗未?

因為自己有既定立場就無視利好因素,唔係辦法喎。

優才入境計劃 涵蓋專業增至13項

東方日報
2022年6月8日

【本報訊】為推動香港進一步發展高增值及多元經濟,人才的供應一直都是重要一環。勞工及福利局局長羅致光回覆議員質詢時指出,政府在諮詢相關行業的持份者後,於去年10月完成檢討人才清單,決定把清單涵蓋的專業由11項增加至13項,並新增及擴闊原有專業的領域,吸引他們通過「優秀人才入境計劃」來港發展。

百億推動生命健康科研

羅又稱,在疫情前透過不同輸入人才計劃來港的人士數目穩定上升,2019年有約6.7萬名非本地人士透過不同輸入人才計劃來港,相當於當年香港勞動人口的約2%。他續指,疫情影響下去年及前年透過輸入人才計劃的來港人數,較2019年的人數有所下降,但相信隨着政府適度理順了入境檢疫時間和「禁飛令」等安排,以及香港繼續發展,相信在疫情穩定後能吸引更多人才來港。

[url=https://hk.news.yahoo.com/%E5%84%AA%E6%89%8D%E5%85%A5%E5%A2%83%E8%A8%88%E5%8A%83-%E6%B6%B5%E8%93%8B%E5%B0%88%E6%A5%AD%E5%A2%9E%E8%87%B313%E9%A0%85-214500608.html]https://hk.news.yahoo.com/%E5%84%AA%E6%89%8D%E5%85%A5%E5%A2%83%E8%A8%88%E5%8A%83-%E6%B6%B5%E8%93%8B%E5%B0%88%E6%A5%AD%E5%A2%9E%E8%87%B313%E9%A0%85-214500608.html

引用:
原帖由 小巫見大巫 於 2022-8-10 15:58 發表
可惜
阿爺要共富,唔要共鳴
印花稅就係最大共富來源,冇稅收點幫你班刁民

引用:
原帖由 hfceddie 於 2022-8-10 16:11 發表

我覺得合乎邏輯。

一到埗凳都未坐暖都可以有消費券,點解買樓要俾額外印花稅呢?

自己人嘛!
冇錯,大家都係中國人,點解要雙倍印花稅

引用:
原帖由 驚青俊男1 於 2022-8-10 16:19 發表
只係取消內地專才同住港但未滿7年嘅新港人買樓,同取消所有內地人買樓免雙重印花稅係兩回事,實在同昨日所講差太遠

而家真定又未知,就當係真,完全對樓市無任何幫助
總之中國人都一視同仁

如果成事,會有大批租客消失,租金會升,還是跌?

我身邊有幾個人
等夠七年就買
稅又要年年交
基本買樓福利無

引用:
原帖由 我係你契爺 於 2022-8-10 16:54 發表

冇錯,大家都係中國人,點解要雙倍印花稅
內地也有此規定,唔係本地人收多D

主題標籤 #移民
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]