• 瀏覽: 54,903
  • 回覆: 11
  • 追帖: 1
+4
屋企有老人家有閒錢多都可能抽下。有4%定息都唔錯

引用:
原帖由 mandy9394 於 2022-8-9 23:12 發表
可能又低過發行價
冇二手市場一定係揸到尾 所以發行價再低都冇影響

引用:
原帖由 feeblue山 於 2022-8-9 23:47 發表
騙案又開始了
佢講到明到期用100%發行價收返。唔算係騙局至可以話筆錢鎖死3年賺咗3年利息

引用:
原帖由 9個老遊艇 於 2022-8-10 00:37 發表

可能到期就發行價收回,但過去未到期全低過發行價。
佢焗你要揸到尾。 短期債券嚟講有4厘已經係好高息

引用:
原帖由 三不像 於 2022-8-10 01:41 發表
刀系果句,不如發行永續債,以三年或五年為週期,可以跳出,不跳出就自動續期。省回不少行政費,反正現在每兩兩三年,就發行一次,好易比人誤會是債冚債。
而家已經行緊依個趨勢。 政府冇水要諗辦法駁水 唔係點解畀咁高息你呀。 越借越多利息逐少逐少加上去

引用:
原帖由 假如白滑的獅子 於 2022-8-10 10:02 發表

認購20手有冇可能有6手?
咁要睇下有幾多人抽。 如果反應好踴躍每人嘅手數咪少咗囉。 今次最少派4厘年息應該超好多額 

引用:
原帖由 dogdogyin 於 2022-8-11 10:17 發表

點解無二手市場?你識咩?
你睇番第一頁 政府已經講到明冇二手市場

經濟仆直佢去邊度揾4厘息俾你。時間一耐一係不斷債冚債發債卷,一係玩貨幣貶值

引用:
原帖由 虎影俠 於 2022-8-11 10:55 發表

點解既,啫係中途出事後人攞唔到錢?
頭20年就用自己錢俾返自己, 如果繼續長命落去 佢會補畀你直至去世。 如果中途退出要扣返 一定限額 手續費

引用:
原帖由 阿柒回歸 於 2022-8-11 10:53 發表

政府設立MPF都係為你哋好;點解你哋成日鬧??
出發點本來係好 ,不過管理不善搞到啲人蝕錢又係一個問題

引用:
原帖由 阿柒回歸 於 2022-8-11 11:15 發表

做媒人要包生仔??
選擇小管理費又貴 ,有啲嘢明知有毒嘅佢都要同你買, 咁你話係咪有問題呀

引用:
原帖由 gvanrd 於 2022-8-11 22:05 發表

東昇西降, 有亞爺照住, 老美都可以無限發債, 點解香港唔得?
香港已經有超高薪酬既公務員, 市場已經認同佢地有超高質素, 如果唔係唔會咁高人工!
一日可以解決一個問題, 老美一個問題幾十年都解決唔到!
香港前途無量!
如果學你話齋佢咁把炮港股就唔會搞成咁啦。 睇到火燒後欄 真係唔好旨意大陸會救到你

主題標籤 #投資
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]