• 瀏覽: 54,903
  • 回覆: 254
  • 追帖: 1
+4
佢整得4厘,即係佢預期美元唔只加到4厘啦

正苦撲水

Strong buy

終身年金衰咗
我都好唔鋸
好彩政府得閒就整的銀色債券冧的死老嘢買
等佢哋臨老過唔到世

引用:
原帖由 虎影俠 於 2022-8-10 12:25 發表

但好大機會穿招股。。。即放會蝕價,買尼d都係預坐3年好過
銀債唔同I bond,  當要用錢時要放時, 政府會用原價回收加日數利息, 唔會蝕價的。

係咪同綠債一樣都可以用富途買?
想幫老豆抽 佢上次開咗戶無用過

引用:
原帖由 kwma 於 2022-8-10 13:46 發表

又用立碎人$派$比老野
你食咗長春不老藥?

引用:
原帖由 股樓幣債全直插 於 2022-8-9 22:00 發表
http://www.etnet.com.hk/www/tc/news/categorized_news_detail.php?category=editorchoice&newsid=ETN320809555

政府公布,推出第七批銀色債券予合資格香港居民認購,目標發
行額為350億元,可視乎市場情況,將發行額酌情提高至最多450億元。2023年或之前
年滿60歲(即1963年或之前出生 ...
兩公婆最多買二百萬收得八萬一年,點夠用?

引用:
原帖由 pk2628r 於 2022-8-10 11:02 發表

最多比十零二十手你,
一年定都三厘,實多一厘挷多兩年,太多現金又吾怕買下
有錢一定買樓
儍既先到今日 先想買樓
If u tell us, u hv this intention 19 years before

引用:
原帖由 Yahoo888 於 2022-8-10 13:36 發表

兩公婆最多買二百萬收得八萬一年,點夠用?
買得二百萬

起碼有二千萬其他投資作收入

引用:
原帖由 wongkit1 於 2022-8-10 12:53 發表

銀債唔同I bond,  當要用錢時要放時, 政府會用原價回收加日數利息, 唔會蝕價的。
原來係咁架,咁唔錯都

引用:
原帖由 zxcvv 於 2022-8-10 09:15 發表

股票玩完, 即係價低, 價低, 即係股息高, 依家股息閒閒地都6-7厘, 過10厘都有, 好過呢D 債券多多聲.
不過冇揀股既眼光就算吧la, 仲有尐人一輸價位就訓唔著
你sure 經濟衰退會派番咁高息?

引用:
原帖由 rayrayccw 於 2022-8-10 13:53 發表

你sure 經濟衰退會派番咁高息?
邊尐行業冇乜影響仲有錢賺,唔係太難睇。因衰退大環境搞到股值過低既股票係有,考你有冇眼光。

引用:
原帖由 127289155 於 2022-8-9 23:57 發表
會唔會變廢紙架
會.  千奇唔好買.  等我分多d

同年金一樣,目的都係保障老人家唔會被電騙或仔女呃晒啲錢之後要政府養。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]