• 瀏覽: 12,104
  • 回覆: 48
預算2000萬,希望購入3房+工人房單位,請問各位是否有好屋苑介紹,誠心徵求意見:
3人家庭+工人姊姊,bb 在九龍塘讀幼稚園,同屋企人分別在海港城/中環返工。
七八年前有買入浪澄灣,但臥室冷氣機吵到晚晚訓唔到+不斷病,shuttle bus 落雨天有需要時永遠排唔到,忍無可忍,住左3年後賣出;
現時租房住
曾經希望買到帝峰皇殿4房,但這兩年投資金融產品失敗⋯

這兩日都睇左幾個單位:
a.君匯港:一二座高樓底,實用842呎,單位內籠舊d,洗手間廚房地板都要換,裝修都要預算100萬?
b.君頤峰:大型屋苑,平台都幾舒服,但暫時未有合適價格帶工人房單位放盤,本身不介意住醫院附近,但剛剛google睇左好多,心裡面有d唔舒服
c.帝景園:大堂舊到接受唔到,客廳沒有露台

全部都冇興趣,已經對港樓感絕望,點算
連米米都咁

選A
保安Ok
樓下幾靚
附近大商埸
無雨行去mtr 
室內殘不是問題,錢可解決

但對面街舊區,我個人沒所謂

引用:
原帖由 最緊要有米2 於 2022-8-7 22:57 發表
連米米都咁
但是米米,生活還要繼續啊,幫業主打工不是長久之計

引用:
原帖由 isaacmadtk 於 2022-8-8 00:51 發表
選A
保安Ok
樓下幾靚
附近大商埸
無雨行去mtr 
室內殘不是問題,錢可解決

但對面街舊區,我個人沒所謂
31,32校網是否差距唔大?
本身都覺得Aok,可能內籠裝修真係影響左判斷
B的內園景致好吸引😆

引用:
原帖由 Sofiarain 於 2022-8-7 10:31 PM 發表
預算2000萬,希望購入3房+工人房單位,請問各位是否有好屋苑介紹,誠心徵求意見:
3人家庭+工人姊姊,bb 在九龍塘讀幼稚園,同屋企人分別在海港城/中環返工。
七八年前有買入浪澄灣,但臥室冷氣機吵到晚晚訓唔到+不斷病,shuttle bus 落雨天有需要時永遠排唔到,忍無可忍,住左3年後賣出;
現時租房住

這兩日都睇左幾個單位: ...
呢個 budget 呢d Background / 要求,而家通常都係去啟德搵盤。

Note: 帝峰四房都係我既目標

引用:
原帖由 最緊要有米2 於 2022-8-7 22:57 發表
連米米都咁
峻源啦 世外桃源🤣🤣

引用:
原帖由 minilite 於 2022-8-8 08:51 發表

呢個 budget 呢d Background / 要求,而家通常都係去啟德搵盤。

啟德三房比例咁少🤣🤣

引用:
原帖由 Sofiarain 於 2022-8-7 22:31 發表
現時租房住

這兩日都睇左幾個單位: ...
預2000萬cash買樓 定 預買2000萬樓?

引用:
原帖由 Sofiarain 於 2022-8-8 08:35 發表

但是米米,生活還要繼續啊,幫業主打工不是長久之計
自住樓確係生活需要,安居才能樂業賺蝕另計

引用:
原帖由 minilite 於 2022-8-8 08:51 發表

.

之前都有留意過啟德, 但是密度太高,車位比例太低, 次次探frd的時候都發現d 車周街泊。
Frd 話啟德好睇唔好住。

希望有一日我地都可以買得起帝峰四房

引用:
原帖由 將軍澳運 於 2022-8-8 09:26 發表

啟德三房比例咁少🤣🤣
啟德荒喇

引用:
原帖由 zimax 於 2022-8-8 10:06 發表

預2000萬cash買樓 定 預買2000萬樓?
cash預1200, 要借loan1000。
裝修+交稅+中介費用預200, 所以樓價就是2000, 如果樓新d, 裝修預算部分可以補貼下樓價

2000萬可買市區4+1工人房

引用:
原帖由 Sofiarain 於 2022-8-8 11:58 發表

cash預1200, 要借loan1000。
裝修+交稅+中介費用預200, 所以樓價就是2000, 如果樓新d, 裝修預算部分可以補貼下樓價
你使唔使沽左層樓既錢先買?
係既話可能又要再預鬆d

主題標籤 #投資
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]