• 瀏覽: 2,831
  • 回覆: 13
移民潮加劇,市民信心減,加息,樓價嚴重離地,發展商開步減一手樓,國際政局,私樓投資相對回報吸引減,阿爺房住不炒指示等

投票項目 ( 單選 , 截止時間為 2022-8-9 07:34 ) 參與人數 11

1. 20%

1 (9.09%)

2. 25%

4 (36.36%)

3. 30%以上

6 (54.55%)

今年跌多5,明年再跌5-10%

今年少少地5%, 明年人踩人跌20%

我見好多舊居屋已偷步跌左20%(會唔會d公務只偷步放),加上發展商新樓比同區舊樓平20%賣,9月加p呢樣個樣施政報告後20%冇得走

今年3成
出年4-5成

引用:
原帖由 kengplai 於 2022-8-6 08:50 發表
今年少少地5%, 明年人踩人跌20%
新盤都自動波減2成啦,二手冇3成以上怎出到貨啊

我估大跌8%

引用:
原帖由 頌當涯角 於 2022-8-6 07:34 發表
移民潮加劇,市民信心減,加息,樓價嚴重離地,發展商開步減一手樓,國際政局,私樓投資相對回報吸引減,阿爺房住不炒指示等
發展商,地代話至少升5%喎,隨時升15%。。。 我信,我信佢哋係為咗引買家入市而埋沒良心,但做壞事難免有"回報"
善有善報,惡有惡報,還有波叔今年初還在推波助瀾,小業主真囡多謝佢。

大陸軍事行動
可能加速移民潮
對美制裁行動,外資更快走資

呢幾年樓市都唔會好

跌返四五成正常

引用:
原帖由 neilchuen 於 2022-8-6 08:57 發表
我見好多舊居屋已偷步跌左20%(會唔會d公務只偷步放),加上發展商新樓比同區舊樓平20%賣,9月加p呢樣個樣施政報告後20%冇得走
一段時間後就會見到私樓破萬樓下一尺

大不鳥高位5~10%左右,24年回穩

高位跌三成一有特然好消息會報報式反彈。
自住跌三成OK。
投資成明日黃花,我諗等於股票QQ。

你睇嘉湖咪知道跌幾多咯

主題標籤 #投資 #移民
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]