• 瀏覽: 33,215
  • 回覆: 273
  • 追帖: 1
+14
據報道指,蘋果在今日向供應商表示,中國已經開始嚴格執行一項長期規定,要求台灣進口零部件在產地描述上,必須標明是在「中國台灣(Taiwan, China)」或 「中華台北(Chinese Taipei)」生產。

今次真系全個台灣島都要多謝只老西殼。

呆灣威唔夠一日就比呀爺連條底褲都除埋

此舉似拎起把刀桶自己多啲
限制台灣零部件入唔到口導致生產線停頓
商人不論長中短期部署都會搬走間廠

任何做生意嘅人都盡量令風險可控
咁多不確定性,一係執笠唔做
一係就搬走間廠一勞永逸

引用:
原帖由 半夏善良的黑頭 於 2022-8-5 23:54 發表
呆灣威唔夠一日就比呀爺連條底褲都除埋
慈母難以守中線🙏

亞爺出令一見報ROC就扣關,菜婆自找

應該好似美國標準咁,同香港一樣寫made in china
中國台灣中華台北都唔得,唔進入境美國要大楷寫上made in china!

https://youtu.be/X1TXo2xtBGk

老共來了,呆蛙小心

引用:
原帖由 iphone7201609 於 2022-8-6 00:04 發表

一係就搬走間廠一勞永逸
台灣廠死緊

老女人景累事

引用:
原帖由 bike123 於 2022-8-5 23:05 發表
據報道指,蘋果在今日向供應商表示,中國已經開始嚴格執行一項長期規定,要求台灣進口零部件在產地描述上,必須標明是在「中國台灣(Taiwan, China)」或 「中華台北(Chinese Taipei)」生產。

今次真系全個台灣島都要多謝只老西殼。
什麼中華台北!只有中國台灣!
運住中國所有貨品上標註中國台灣!
香港報紙教科書亦只可用中國台灣!

引用:
原帖由 iphone7201609 於 2022-8-6 00:04 發表

一係就搬走間廠一勞永逸
擧一個例子來睇下,有乜零件中國要求臺灣生産但內地生產唔到?芯片7nm以上又已經可以內地生產,以下又影響不大,而且睇下每年中臺每年貿易易差就知誰怕誰。

中國地圖修正

中國台灣海報

引用:
原帖由 mwt 於 2022-8-6 03:08 發表

擧一個例子來睇下,有乜零件中國要求臺灣生産但內地生產唔到?芯片7nm以上又已經可以內地生產,以下又影響不大,而且睇下每年中臺每年貿易易差就知誰怕誰。
oem代工唔係隨便可以更改零件
內地生產到個別零件係一件事
產品組裝要求用邊款又係另一件事
例子:Apple手機如果主要部件換成內地生產零件,消費者仲會比咁多錢買?去買小米得啦

單睇中台貿易易差有盲點,台灣主要出口市場係歐美,接近七成⋯中台貿易佔三成都無,影響係有但唔會致命

呢啲咁嘅嘢,就如同文匯報話160個國家譴責佩洛西防台一樣,真係好阿Q囉。

由「伴飛」、「擊落」到佢專機安然降落台灣,反差太大喇。點撐都撐唔掂。

有睇過教父就唔會咁啦!

附件

God Father Don't Threaten.jpg(76.4 KB)

God Father Don't Threaten.jpg

上面D人連消費者心態都未攪掂就之之渣渣,消費者買的是品牌不是產地

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]